Zbirka oružja i vojne opreme: Opatijac Damir Batistić održat će predavanje o oružju iz Domovinskog rata @ Senj

Objavljeno 20.04.2017.

Arhiva

Arhiva

Povodom povodom Dana Grada Senja i blagdana sv. Jurja u čast 480. godišnjice dolaska uskoka u Senj u petak će se u 11 sati na tvrđavi Nehaj održati predstavljanje nove izložbe i kataloga Zbirka oružja i vojne opreme.

Senj – Opatijac i kolekcionar vojne opreme Damir Batistić, u ”duetu” s Čestimirom Komarekom s kojim dijeli članstvo u Hrvatskom društvu kolekcionara militarije, predavanjem uz video prezentaciju na temu ”Oružje korišteno u Domovinskom ratu” uključit će se u izložbu i predstavljanje kataloga ”Zbirka oružja i vojne opreme” koja će se održati u petak 21. travnja u 11 sati na tvrđavi Nehaj u Senju, povodom Dana Grada Senja i blagdana sv. Jurja u čast 480. godišnjice dolaska uskoka u Senj.

muzej senj plakat

U programu će sudjelovati i Blaženka Ljubović, muzejska savjetnica, Neven Matrljan, također član Hrvatskog društva kolekcionara militarije koji će održati predavanje na temu ”Oružje na motki”, te muzejski savjetnik Janko Jeličić koji će predstaviti katalog Zbirka oružja i vojne opreme.

Grad Senj je zbog svojeg geopolitičkog položaja tijekom povijesti bio na vjetrometini europskih velesila: Habsburške Monarhije sa sjevera, Osmanskog Carstva s istoka i Venecije sa zapada. Morao je razviti vojničku tradiciju svojih stanovnika te oružjem i vojnim umijećem branitelja sačuvati svoju slobodu. U tome im je pomagala tvrđava Nehaj, na kojoj se i danas nalaze topovi koji su branili prilaz gradu Senju s mora i s kopna, a što dokazuje i ova povijesna zbirka oružja i vojne opreme.

Zbirka sadrži raznovrsno povijesno oružje unutar koje se nalaze vrijedni primjerci hladnog i vatrenog oružja i vojne opreme koji potječu iz vremena od 17. do 21. stoljeća. Tu se nalaze zanimljivi primjerci mletačkih mačeva (sciavona), austrijskih sablji, turskih jatagana te raznih pištolja.

Značajan dio ove Zbirke čine puške i pištolji paljenja na kremen iz 18. stoljeća, paljenja na kapislu iz 19. stoljeća pa sve do automatskog oružja koje potječe iz 20. stoljeća. Budući da Senj nije mimoišlo zlo kao što je Prvi i Drugi svjetski rat u ovoj se zbirci nalazi veliki broj hladnog i vatrenog oružja iz tog vremena. Poseban dio Zbirke prikazuje skromno naoružanje i oprema kojom je još jednom ne samo Senj, već cijela Hrvatska krenula u Domovinski rat braniti svoju domovinu.

Zbirka je stručno obrađena i restaurirana te upisana u Registar kulturnih dobara RH. Predmeti iz fundusa zbirke su restaurirani u razdoblju od 2001. do 2016. u radionici vrsnog restauratora Janka Jeličića. Zbirka predstavljena katalogom i izložbom čini stalni postav tvrđave Nehaj.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , ,

Vrati se natrag »