VIDEO: Izložba ‘Quarneroli’ u stalnom postavu Kule Lovran

Objavljeno 09.12.2011.

palmic_sjeverni_pol…uz sedamnaest dvojezičnih ploča o samoj ekspediciji, prostor je popunjen s velikom zbirkom brodskog inventara…

…nakon izlaganja u Voloskom i Opatiji – izložba je dobila svoj stalni postav u Lovranu…

Lovran – Od ove subote Lovranska gradska kula biti će novi dom stalnog postava izložbe ‘Quarneroli’ – postavljene u čast Jakova Sučića iz Voloskog, Franeta Letiša iz Opatije i Vicka Palmića iz Lovrana – hrabrih mornara, sudionika polarne ekspedicije ‘Tegetthoff’. Riječ je o izložbi koju su zajednički osmislili i postavili članovi ekipe Liburnija.net online magazaina i Jan Bernd Urban, a koja je već bila postavljena u opatijskom hotelu Miramar i u vološćanskom Kon – tiki baru.

Ove subote, 10. prosinca s početkom u 11 sati biti će upriličeno otvorenje izložbe, ali i postavljanje spomen ploče Vicku Palmiću na njegovoj rodnoj kući u samom centru Lovrana.

– Otvorenje stalnog postava izložbe ‘Quarneroli’, od velikog je značaja za Lovran, a postavljanje ove priče dati će dodatnu vrijednost gradskoj kuli, novootvorenom prostoru u Lovranu. Uz sedamnaest dvojezičnih ploča o samoj ekspediciji, prostor smo popunili s velikom zbirkom brodskog inventara koji su nam ustupili članovi Katedre čakavskog sabora iz Mošćeničke Drage. Spomen ploču otkriti će Milan Ilić predsjednik Lions cluba Lovran i Emil Gržin načelnik Općine Lovran. Ovim putem se zahvaljujemo donatoru izložbe, dr. Wilifriedu Holleisu vlasniku opatijskog hotela Miramare i firmi Eurogranit iz Svete Jelene koja je sponzorirala izradu spomen-ploče, kazao je Milorad Stanić, tajnik Lions kluba Lovran.

Liburnija.net: Jan Bernd Urban, Zvijezdana Klobučar i Milorad Stanić @ Villa Astra

Liburnija.net: Jan Bernd Urban, Zvijezdana Klobučar i Milorad Stanić @ Villa Astra

O samoj atraktivnosti, ovakve prezentacije priče o polarnoj ekspediciji, nešto više kazao je autor Jan Bernd Urban

– Ovakve povijesne priče mogu biti od velike koristi pogotovo u turističkom pogledu i valorizaciji turističkog proizvoda, a također nije za zanemariti i edukativni karakter koji ova izložba ima, pogotovo za naše školarce, koji se na ovaj način mogu upoznati s našom poviješću. Cijela ova priča naišla je na interes van granica Hrvatske, pogotovo kada se uzme u obzir da je ovo svjetska priča – što potvrđuje i poziv iz Njemačke. Naime, pred nekoliko tjedana dobili smo poziv da postavimo ovu izložbu u Frankfurtu, a ono što je ponukalo organizatore da nas pozovu, jest činjenica da smo stvari uspjeli okrenuti naopako – da su mornari, bez kojih bi ova ekspedicija završila tragično, stavljeni u prvi plan. Ovakav interes najbolje pokazuje, kako se s malo marketinga, stvari mogu ‘postaviti’ da postanu magnet za dolazak turista u Lovran, kazao je Jan Bernd Urban.

Prema riječima voditeljice Lovranske gradske kule izložba će se nadopunjavati i širiti.

– Nastaviti ćemo proširivati izložbu, a simboličnim ulazom od petnaest kuna, potrudit ćemo se da nabavimo što više eksponata vezanih uz ovu temu, s tendencijom da proširimo postav vezan na pomorsku tradiciju Lovrana. Također, pozivamo i one koji su već vidjeli izložbu da nam se pridruže na otvorenju, obzirom da sve posjetitelje Lovranske kule iščekuje proširena priča, dok će povodom otvorenja biti izložena i maketa broda Admiral ‘Tegetthoff, dodala je Zvijezdana Klobučar, voditeljica kule.

Liburnija.net TV – Izložba Quarneroli @ Volosko

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

Vezane vijesti:
Izložba Quarneroli II za kraj sezone @ Miramar
FOTO: Veleposlanik Austrije Jan Kickert otvorio izložbu Quarneroli @ Miramar
Austrijski veleposlanik Quarnerolima u čast @ Miramar
VIDEO, FOTO: Otvorena izložba Quarneroli @ Volosko
Quarneroli – prvi stanovnici Liburnije na Sjevernom polu
Crtica iz povijesti: I Vološćani su otkrili Zemlju Franje Josipa

Oznake: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vrati se natrag »