Uskoro kreću natječaji: LAG Terra Liburna financirat će razvoj poljoprivrednih gospodarstava i lokalne infrastrukture @ Matulji

Objavljeno 13.09.2017.

Stručno osoblje LAG “Terra liburna” priprema se za skorašnje razdoblje raspisivanja natječaja na području LAG-a, a temeljem odobrene Lokalne razvojne strategije (LRS). Konačno je krenulo vrijeme za koje smo osnovani prije četiri godine i koje naši članovi nestrpljivo čekaju, kazao je tajnik LAG-a Mario Zaccaria.

Matulji – Do kraja 2017. godine krenut će raspisivanje natječaja na području lokalne akcijske grupe „Terra Liburna“ koja okuplja članove sa šireg liburnijskog područja.

– Stručno osoblje LAG “Terra liburna” priprema se za skorašnje razdoblje raspisivanja natječaja na području LAG-a, a temeljem odobrene Lokalne razvojne strategije (LRS). Konačno je krenulo vrijeme za koje smo osnovani prije četiri godine i koje naši članovi nestrpljivo čekaju, kazao je tajnik LAG-a Mario Zaccaria.

Tako će LAG „Terra liburna“ otvoriti dvije vrste natječaja. Prva će uključivati potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, a odnosi se na povećanje uzgoja poljoprivrednih kultura i proizvodnje prerađevina prema interesima za raznih voćaka, povrća i rasada te uzgoja aromatičnog i ljekovitog bilja za povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, uvođenje novih tehnologija zbog povećanja konkurentnosti gospodarstava te lakšeg opstanka na tržištu.

Korisnici ove mjere su mala poljoprivredna gospodarstava upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine od 2.000 eura do 7.999 eura, dok visina potpore po korisniku iznosi 15 tisuća eura.

Drugi tip potpore odnosi se na sredstva za razvoj infrastrukture za valoriziranje društveno-gospodarske, kulturne i prirodne resursne osnove što podrazumijeva „ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.

– Svrha ove aktivnosti da se dodatno valorizira društveno-gospodarska, kulturna i prirodna baština budući je najprije treba očuvati te onda prema mogućim uvjetima zaštiti i staviti u funkciju, naročito onih koje to nisu bile. Time se omogućuje dodatno ulaganje kako bi se razvile usluge za potrebe lokalnog stanovništva kao što je slobodno vrijeme, kulturni programi u tipičnim ruralnim selima (sportsko-rekreativni sadržaji, prikaz običaja i sl.) ili uređenje društvene infrastrukture (igrališta za djecu i sl.), kazao je Zaccaria.

Korisnici ove mjere mogu biti jedinice lokalne samouprave u članstvu LAG-a, trgovačka društva u većinskom vlasništvu jedinica lokalne samouprave u sastavu LAG-a, javne ustanove neprofitnog karaktera u kojima su osnivači jedinice lokalne samouprave u sastavu LAG-a osim javnih vatrogasnih postrojbi, te lokalnih razvojnih agencija), te udruge i organizacije civilnog društva i vjerske zajednice koje se bave humanitarnim idruštvenim djelatnostima od posebnog interesa za lokalno stanovništvo i čije su djelatnosti sukladno ciljnim skupinama i klasifikaciji djelatnosti udruga, povezane sa prihvatljivim ulaganjem, ali i sam LAG Terra Liburna.

Najniža vrijednost javne potpore po projektu može iznositi 15.000 eura, a najviša 70 tisuća eura.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , ,

Vrati se natrag »