Ukida se City Bus – ostaje samo jedna gradska linija @ Opatija

Objavljeno 15.03.2014.

city_bus_logo

Pet godina nakon uvođenja Autotransa kao koncesionara gradskih linija, te ”premrežavanja” šireg gradskog centra i periferije trasama City busa, gradonačelnik Dujmić zaključio je kako takav način organizacije javnog prijevoza nije opravdao svoje postojanje, te predlaže njegovo ukidanje, i osnivanje linije Opatija – Ičići – Poljane – Veprinac kao jedine gradske linije, koja će biti povjerena na upravljanje Autotroleju.

Opatija – Vozni red gradskih lokalnih autobusnih linija City bus često je posljednjih godina bio tema kritika i kontroverzi, no čini se da je tome došao kraj. Naime, novom gradskom odlukom o organizaciji javnog prijevoza, koja je na gradskim interentskim stranicama dostupna za javno savjetovanje, predlaže se ukidanje City bus linija i zadržavanje tek jedne gradske linije kojom bi ”upravljao” Autotrolej.

Ugovor s Autotransom, koji je dosad bio koncesionar na linijama gradskog javnog prijevoza, ističe u travnju ove godine, a u prijedlogu za promjenu odluke koju je gradonačelnik Ivo Dujmić uputio na usvajanje Gradskom vijeću – a o kojoj prije toga svoje mišljenje mogu reći i građani – navodi se da u toj petogodišnjoj suradnji nisu ostvareni planirani prihodi od putnika, te je održavanje linija zahtjevalo sve veće izdvajanje Grada Opatije. Takva situacija je, navode iz Grada Opatije, dovela do situacije u kojoj se standard tog prijevoza sve više smanjivao, da bi na kraju izmjenama voznog reda javni gradski promet bio reduciran na prometni pravac Veprinac – Poljane – Ičiči – Opatija (uključujući osnovnu školu i Tošinu) – Pobri, a sve sa jednim autobusom.

– Analiza dosadašnjeg sustava prijevoza i njegovih mogućih unapređenja, pokazala je da je za Grad Opatiju financijski povoljnije ako bi se cjelokupni javni prijevoz odvijao kroz sustav ”Autotroleja”, čime bi se omogućilo i cjelovitiji i kvalitetniji vozni red, te veća učestalost prijevoza prema Poljanama i Veprincu, te omogućilo korištenje većeg broja linija unutar zone za koju putnik ima plaćenu kartu (do sada nije bilo moguće da karte jednog prijevoznika vrijede u autobusima drugog). Radi toga predlažemo da se kao jedina linija javnog gradskog prijevoza odredi pravac Opatija – Ičići – Poljane – Veprinac, a voznim redom bit će omogućeno da ova linija prolazi područjima za koje je prisutan interes građana kao što su osnovna škola ili Tošina, kazao je gradonačelnik Dujmić u obrazloženju prijedloga svoje odluke, navevši kako njena provedba neće zahtijevati dodatna financijska sredstva, te će za sam prometni pravac Veprinac – Poljane – Ičići – Opatija omogućiti veći broj vožnji u odnosu na sadašnji vozni red uz manja sredstva potrebna za sufinanciranje.

Javno savjetovanje ostaje otvoreno do 21. ožujka, a prijedloge, mišljenja i sugestije zainteresirani mogu uputiti na e-mail info@opatija.hr.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , , , , ,

Vrati se natrag »