U oku kamere: Vjerni Finci – Tula i Kari Salminen četrdeset godina dolaze u Mučiće @ Matulji

Objavljeno 02.08.2017.

Na svečanosti se okupilo puno prijatelja, susjeda, rodbine i predstavnici TZO Matulji na čelu s direktoricom Marijanom Kalčić, koji su svi zajedno uz pjesmu, priče o prošlim vremenima i puno suza radosnica proslavili ovaj veliki jubilej.

Matulji – Tula i Kari Salminen spadaju među najodanije matuljske turističke posjetitelje. Finci već već 40 godina dolaze u Mučiće, gdje ih redovito dočekuju njihovi prijatelji obitelj Matetić, Marica, Snježana, Sandra…, ali i puno susjeda i poznanika koji su motivacija dolaska sve ove godine.

– Dragi prijatelji, hvala vam na svemu, prvenstveno na prijateljstvu, jer mi više nismo turisti. Kroz sve ove godine zajedno smo iskusili i sreću i tugu i nadamo se da ćemo moći dolaziti još puno, puno godina. A sada pijmo u naše ime i u ime Stojana kojeg nećemo nikada zaboraviti, kazala je Tula u govoru na nedavno održanoj velikoj svečanosti povodom četiri desetljeća uzastopnog dolaska obitelji Salminen u naše krajeve, na kojoj se slavio život, turizam, obitelj, prijateljstvo, ljepote našeg kraja, gostoprimstvo i koja je izazvala duboke emocije kod svih uzvanika.

Na svečanosti se okupilo puno prijatelja, susjeda, rodbine i predstavnici TZO Matulji na čelu s direktoricom Marijanom Kalčić, koji su svi zajedno uz pjesmu, priče o prošlim vremenima i puno suza radosnica proslavili ovaj veliki jubilej.

– Naša priča počela je još davne 1977. godine kada smo ljetovali u Dubrovniku i po povratku se zaustavili kod obitelji Matetić, koja se onda bavila iznajmljivanjem. Oduševljeni viđenim odlučili smo nastaviti dolaziti i dalje, govori Kari, inače profesionalni vozač taksija koji još ističe i da cijeli jedan dan vožnje nekako brzo prođe. Kako su sa Maricom i Stojanom, sinom ondašnje iznajmljivačice bili približnih godina brzo su se „skompali“ i ljetovanja pretvarali u zajednička druženja, šetnje, zabave, dijeljenja životnih priča…

Da su se dobro slagali i to još uvijek rade, govori i ovogodišnja „jubilarna“ priča koja je okupila velik broj ljudi u domu obitelji Matetić.

– U Mučićima smo oko četiri – pet tjedana i za to vrijeme obiđemo sva mjesta na području općine Matulji, primorsko goranske županije, Istre, ali i kontinentalnu Hrvatsku. Marica nam osmisli kompletan itinerar i svi zajedno putujemo, zabavljamo se, družimo i uživamo u dugogodišnjem prijateljstvu. Cijela naša uža i šira obitelj, kao i prijatelji, koji neprestano godinama slušaju o ljepotama Hrvatske upravo tu i ljetuju, ističe Tula, kazavši i da je u ovih 40 godina naša zemlja doživjela puno dobrih promjena i kao pravi poznavaoci naših prilika ističu da parking više nije onakav problem kakav je nekada bio. Najviše ih vesele šetnje po Opatiji, a na pitanje što najviše vole kod nas i zašto se uvijek vraćaju, sa suzom u očima govore da je to obitelj Matetić. Toliko su povezani da zajedno odlaze i u toplice, a poznaju i sve susjede s kojima rado provede popodneva i večeri u ugodnom razgovoru.

Mia Slaminen, njihova kćerka, u Hrvatskoj je bila 19 puta i posebno je, zajedno sa domaćinima planirala ovo druženje. Ni njoj suze nisu prestajale teći niz lice.

– Jako sam sretna, ne mogu riječima opisati kako se osjećam. Sve je onako kako je moja mama rekla. Bilo je dobrih i loših trenutaka, na obje strane, ali zajedno smo sve prošli. I sigurno ću i ja nastaviti dolaziti u Hrvatsku, kazala je Mia.

Marica, njezine kćerke Snježana i Sandra, kao i svi susjedi i rodibina nisu krili sreću i zadovoljstvo, pjevalo se i zabavljalo do dugo u noć.
– Bilo je svakako. Bio je i rat, a oni su dolazili. Zvali da li nam nešto posebno treba, kako nam mogu pomoći… Zaista samo zajedno prošli život. Evo i uz njih sam se naučila i engleski jezik i nešto malo finskog, govori Marica.

– Uz obitelj Salminen smo već jako puno vremena i mi, s obzirom na njihovu vjernost Matuljima, vijeće TZO Matulji već ih je pred desetak godina oslobodilo plaćanja boravišne pristojbe, a svaki jubilej im nastojimo uz mali znak pažnje nekako uljepšati, govori Marijana Kalčić, direktorica TZ koja također nije „imuna“ na toliko pohvala i divnih riječi izrečenih na račun ljepota našeg kraja i ono najvažnije, dobrote i pristupačnosti domaćina.

– To je nešto po čemu su naši privatni iznajmljivači zaista posebni, dobrodošlica gostima, raspolaganje za cijelo vrijeme trajanja boravka, savjetovanje, druženja, pomoći… To je nešto što bi trebalo biti normalno, ali praksa ne govori uvijek tako, pa me ovo zaista veseli. Zadnje vrijeme u kontaktu sa gostima koji borave u našem kraju zaista se posebno osjećam i drago mi je da smo svi zajedno u sinergiji, jer zadovoljan privatni iznajmljivač rezultira zadovoljnim gostom i to nam se svima na kraju višestruko vraća, zaključila je direktorica matuljske turističke zajednice.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , , , , ,

Vrati se natrag »