U oku kamere: Otvoreno prvo reciklažno dvorište na području Liburnije @ Lovran

Objavljeno 16.03.2017.

Alan Sanković i Ervino Mrak

Alan Sanković i Ervino Mrak

Elektronički otpad, lijekovi, gume, fluorescentne cijevi, otpadna motorna i jestiva ulja te ostalih petnaestak vrsti otpada od jučer se mogu odlagati na prvom reciklažnom dvorištu otvorenom na području Liburnije.

reciklazno dvoriste lovran otvorenje 2017 (6)

Lovran – Na cesti za Lovransku Dragu, iza lovranskog groblja, jučer je otvoreno prvo reciklažno dvorište na području Liburnije. Naime, Alan Sanković načelnik općine Lovran i Ervino Mrak direktor tvrtke Komunalac pustili su u pogon reciklažno dvorište, u koje od sada korisnici s područja Lovrana i graničnih područja Opatije te Mošćeničke Drage mogu potpuno besplatno odložiti odvojeni i problematični otpad koji nije dopušteno odlagati u komunalni otpad.

Izgradnja dvorišta počela je početkom prošle godine, a koštala je 2,2 milijuna kuna dok je za pristupnu cestu s javnom rasvjetom i infrastrukturom izdvojeno 600 tisuća kuna. Fond za zaštitu okoliša participirao je u cijeni gradnje s milijun i 350 tisuća kuna, rekao je Alan Sanković, uz napomenu da dvorište može opslužiti područje s 20 tisuća stanovnika te će Općina Lovran najvjerojatnije sklopiti ugovor s nekoliko okolnih općina, kako bi i njihovi stanovnici mogli ovo reciklažno dvorište koristiti bez naknade.

reciklazno dvoriste lovran otvorenje 2017 (5)

Izgradnjom ovog dvorišta Općina Lovran i Komunalac d.o.o. sustavno ostvaruju plan kojim bi svaka jedinica lokalne samouprave trebala imati svoje reciklažno dvorište.

Ovo je veliki napredak u zbrinjavanju otpada na području Općine Lovran. Svi će mještani na ovo mjesto moći besplatno donijeti dvadesetak vrsta otpada, sve one koji ne spadaju u komunalni otpad, kao što su, primjerice, baterije, gume, zauljene krpe i slično. Ovime se poboljšava sustav gospodarenja otpadom. Građani dobivaju bolje uvjete za djelotvorno postupanje s otpadom, a krajnji rezultat je viša kvaliteta života. Reciklažno dvorište je otvoreno, a za godinu dana planiramo u Jurdanima izgraditi sortirnicu, kako bi se otpadom prikupljenim u reciklažnom dvorištu moglo i gospodariti, istaknuo je Ervino Mrak direktor “Komunalca”.

U međuvremenu će nastojati educirati građane da se koriste reciklažnim dvorištem, a ovo lovransko im je na raspolaganju od 10 do 17 radnim danom ili subotom od 8 do 13 sati.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vrati se natrag »