Tjedni retrovizor

Objavljeno 18.04.2017.

...ilustracija...

…ilustracija…

Eto, tjednima se trudim izbjeći politiku u ovu rubriku, no ovog puta to mi ipak neće poći za rukom. A vjerujem da sada, kada je priča postala službena, politika će postati začin (ma čak i ”glavno jelo”) svih narednih tjedana sve do 21. svibnja, a ponekad i do 4. lipnja.

– Vodi me u crkvu…
If I’m a pagan of the good times
My lover’s the sunlight.
To keep the Goddess on my side
She demands a sacrifice.
(Hozier)

Ipak, da stvar počnemo u skladu s tonom koji smo ”forsirali” proteklih tjedana, evo jedne pozitivne priče, pa makar ni ona ne bila lišena politike. Naime – obnovljena je Crekvina, koštalo je to 2,1 milijun kuna, a Kastav je dobio reprezentativnu pozornicu na otvorenom koja je sada i ”spašena od propuha”.

– Transparentno
Zašto sam ja uvijek ta jebena stranka,
zasšo ti nisi bar s one strane šanka?
(Hladno pivo)

Iz nekog razloga, politička kampanja u Opatiji vrti se oko ugostitelja. Mislim, to jest turističko mjesto, i uslužne djelatnosti svakako su važne, no ipak mi se čini da je količina medijskog prostora posvećenog jednoj prilično uskoj grupi ljudi sasvim neproporcionalna njihovoj stvarnoj važnosti, pa i političkom utjecaju. Nije problem u tome što je Vijeće ukinulo porez na potrošnju, iako je to – uz boravišnu taksu – jedini stvarni prihod lokalne samouprave od turizma. Razumno je pomoći gospodarskoj grani u teškoćama, jer u tom sektoru ugostiteljstva sigurno ima onih koji teško krpaju kraj s krajem i kojima će ova olakšica dobro doći, iako vjerujem da ima i puno više onih koji zarađuju pristojne svote novca i kojima tri posto poreza na potrošnju može samo pomoći da kupe klasu jači automobil.

Jednako tako, možda mogu povjerovati da je razumno prepustiti ugostiteljima organizaciju prvih događanja u Kulturno-turističkom centru Gervais. Objekt koji se planira već osam godina, a gradi posljednje dvije, očito je dovršen svima na iznenađenje, i sada trebamo nekoga tko ima iskustvo u upravljanju takvim prostorima da posloži stvar na početku.

Međutim, postoji u cijeloj priči nešto što me puno više smeta, a to je činjenca da su s ove dvije situacije koje su se odigrale u posljednje vrijeme (neki) ugostitelji stavljeni u prilično povlašten odnos prema drugim društvenim skupinama. Recimo, pitanje koje je postavio vijećnik Akcije mladih Robert Kurelić sasvim je logično – ako gradonačelnik Opatije uime lokalne samouprave potpisuje ugovor s ugostiteljima kojima im obećaje intervenciju u lokalnu poreznu politiku, ali i priliku da sudjeluju u daljnjem odlučivanju o porezima, što je s drugim skupinama? Što je s hotelijerima koji čine najveći generator gospodarstva u Opatiji? Gdje je njihov sporazum? Što je s cvjećarima, frizerkama, ribarima, automehaničarima, poljoprivrednicima i svim drugima koji sudjeluju u lokalnom BDP-u? Kako će oni sudjelovati u odlučivanju u svojoj sudbini? Kada će oni organizirati svoj program u Kulturno-turističkom centru? Uostalom, kada je bio raspisan natječaj za prijedloge programa? Zašto baš 16 ugostitelja, zašto ne 14 ili 22? Tko o tome odlučuje? Zašto baš Vatra, a ne Hladno pivo? Zašto se koristi javna infrastruktura da bi se organizirali komercijalni projekti, a da se o tome nije transparentno obavještavalo javnost? Zašto se ugostitelji nisu javili na natječaj za javne potrebe, kao i sve druge udruge? Po kojim se kriterijima vrednovao njihov program?

Pitanja je mnogo, a odgovore teško da ćemo dobiti. Nije to razlog da ne uživamo u koncertima na otvorenju KTC-a, niti je to razlog da bojkotiramo nečiji trud uložen u njihovu organizaciju. Ali jest razlog da od javne uprave koja po vlastitom nahođenju od zajedničke imovine stvara privatnu korist tražimo maksimalnu i beskompromisnu otvorenost i jasnoću.

– Zakon
I fought the law,
And the law won…
(The Clash)

Kad smo već kod miješanja javnih sredstava i privatne koristi, čini se da bi završnicu izborne borbe (jednako kao što su središnjicu obilježili ugostitelji) mogle obilježiti pravne zavrzlame gradonačelnika Ive Dujmića.

Pitanje je hoće li to naškoditi izbornom rezultatu aferama sklonog čelnika Opatije, no ova posljednja koja je osvanula u javnosti nije ”puka zajebancija” i na nju se teško može samo odmahnuti rukom kao što je to Dujmić činio dosad na svako propitivanje njegovih sumnjivih poteza. Naime, ne samo što je – kako se čini – odbijanjem postupanja po zaključku Vijeća gradonačelnik Dujmić prekršio zakon, već je i pokazao svoj ”modus operandi” na dosad najjavniji način. Jer, tko može osobi koja u utorak čvrsto obeća, bez možda i ako, da će nešto napraviti do petka, pa onda preko tog obećanja prijeđe kao da ga nikad nije bilo, vjerovati da će oživotvoriti sve ove lijepe projekte koje je smislio u kampanji?

Smislio, ili posudio od drugih

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , ,

Vrati se natrag »