Tjedni retrovizor

Objavljeno 06.03.2017.

linija_32_nocna

Ovog tjedna počinjemo s Pustom, a završavamo s cirkusom…

– Do mjeseca!
Fly me to the moon,
Let me play among the stars…
(Frank Sinatra)

Gotovo je. Finil je Pust, možemo se odmoriti godinu dana, i pripremiti nove ideje i nemotarije za sljedeći maškarani ciklus. A vi svi, pusni judi, pripremite se jer imam osjećaj da bi nam predstojeća lokalna materijala mogla dati dosta ”štofa” za biranje imena Pusta diljem Liburnije…

– Priča o jednoj mladosti
Jedna mladost, jedan san sreće
Al do nje još dalek, dug put…
(Josipa Lisac)

Kad je prvi put propao natječaj za članove Savjeta mladih u Opatiji, moglo se govoriti o krivom tajmingu, slaboj informiranosti ili nekom trećem, neutralnom razlogu. No, kada je na ponovljenom natječaju stiglo još manje prijava – točnije, samo jedna jedina – to je već sistemski problem.

Bez obzira na hiperbole kojima se volim služiti, makar samo za jaču karakterizaciju neke poante, vjerujem da u Opatiji ima više od sedam mladih ljudi. Pitanje je, međutim, zašto se ne može naći njih sedam voljnih svoj rad i ideje upregnuti u projekte kojima će se popraviti životni standard i zadovoljstvo svih mladih Opatijaca.

Možda smatraju da je to nemoguće? Ali, lako ih može demantirati jedna uspjela akcija koju su pokrenuli upravo mladi, za mlade – vraćanje noćne linije 32 koja bi trebala ponovo krenuti ovog ljeta. Dakle, može se: uz dobar plan i malo truda, ideje koje se na početku čine neostvarivima, vrlo lako postaju izvedive.

Možda smatraju da ih vijećnici i članovi izvršne vlasti neće shvatiti dovoljno ozbiljno? I za to ima lijeka – koliko ozbiljno nastupiš, toliko ćete ozbiljno drugi doživjeti. Iako, s druge strane, s obzirom na aktualnu situaciju, ne bi nedostajao višak motivacije mladima da se uključe u društvene aktivnosti ovog grada; zato javni dužnosnici i vijećnici trebaju izaći među mlade i približiti im svijet kojeg se sada gnušaju.

Možda je upravo u tome stvar? Možda im se politika čini stranom, nezanimljivom, prljavom? Možda, ali sistem se može mijenjati samo iznutra, a politika se uglavnom bavi onima koji se ne žele baviti njom. Nema drugog načina za uređenje društvenih odnosa od politike, a kroz tijela kao Savjet mladih upravo bi mlada genaracija mogla doživjeti pozitivne efekte političke arene, one koji nisu toliko vidljivi u medijima gdje je u prvom planu uglavnom – prepucavanje.

– Bez riječi
People talking without speaking,
People hearing without listening.
(Simon & Garfunkel)

Ne vjerujem da su Art i Paul mislili na opatijsko Gradsko vijeće kad su pisali jednu od svojih najpoznatijih pjesama, no njeni stihovi apsolutno su primijenjivi na ono što se dogodilo prošlog tjedna: bez riječi koje bi objasnile ”lik i djelo” novog ravnatelja Festivala Opatije sve je rečeno, a iako nismo imali što poslušati o njegovim kvalifikacijama i planu rada, u tom ”zvuku tišine” moglo se čuti sve što je bilo potrebno.

Dakle, ne samo da Ernie Gigante Dešković nije zadovoljio stroge kriterije koje je sam nametnuo potencijalnim ravnateljima ustanove koja će u ”amanet” uskoro dobiti pedesetak milijuna kuna vrijedan Kulturno-turistički centar i pet milijuna kuna godišnje za trošenje, nego se može sumnjati i u to da zadovoljava uvjete koje je pred kandidate postavio i službeni natječaj.

Četiri godine u ulozi zamjenika gradonačelnika i pozicija predsjednika udruge pisaca doista nije referenca s kojom bi netko trebao dobiti povjerenje za tako odgovornu funkciju. Kulturni amaterizam je lijepa i hvale vrijedna stvar, no ja isto ponekad trčim za rekreaciju pa ne smatram da bih trebao postati predsjednik atletskog saveza.

No, što je tu je, Dešković je dobio priliku bez obzira na svoje (ne)iskustvo, i sada ćemo vidjeti hoće li ju moći i znati iskoristiti. Upravo to – priliku – tražio je od kolega vijećnika, obećavši da će se pozitivni rezultati brzo vidjeti. Nažalost, njegovi postupci i izjave ne daju nam previše razloga da mu vjerujemo.

I u svoj toj situaciji najviše iznenađuju komentari dijela opatijske ”fejsbuk” zajednice, koji se svode na to da će novi ravnatelj Festivala biti dobar jer je ”mlad i Opatijac”. To je, doista, super referenca – za Savjet mladih, kojemu ionako nedostaje članova…

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , , , ,

Vrati se natrag »