Roditelji zbunjeni odlukom o financiranju srednjoškolskih udžbenika: Isplata naknade tek iza Nove godine @ Opatija

Objavljeno 07.09.2017.

…ilustracija…

Zbog razloga koji su definirani zakonskim pravilima vezanim uz proračun, nije se stavka za sufinanciranje srednjoškolskih udžbenika mogla uvrstiti u ovogodišnji proračun, već tek u onaj za 2018. godinu, dok je stavka za financiranje osnovnoškolskih udžbenika već postojala te se sada proširila da obuhvati sve školarce, a ne samo one iz socijalnog programa.

Opatija – Odluke o financiranju udžbenika za osnovnu i srednju školu svim opatijskim udžbenicima unijele su pravu zbrku među roditeljima.

Tako je Grad Opatija na gradskim stranicama, zbog učestalih upita, objavio informaciju o načinu ostvarivanja prava na sufinanciranje udžbenika učenicima srednjih škola. Naime, odlukom Gradskog vijeća propisano je da se učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Opatije osigurava sufinanciranje nabave udžbenika u visini od 750 kuna sa primjenom od 1. siječnja.

– Odlukom je također regulirano da način ostvarivanja prava i obveza vezanih uz sufinanciranje utvrđuje gradonačelnik svojom Odlukom za svaku školsku godinu. Odlukom će se dakle definirati svi uvjeti za ostvarivanje prava, rokovi za podnošenje zahtjeva kao i obrazac za podnošenje zahtjeva. Po donošenju navedene odluke gradonačelnika javnost će biti pravovremeno obavještena putem mrežnih stranica Grada Opatije, a obavijest će biti proslijeđena srednjim školama na području PGŽ. Zahvaljujemo na razumijevanju, stoji u objavi na gradskim stranicama.

Drugim riječima, zbog razloga koji su definirani zakonskim pravilima vezanim uz proračun, nije se stavka za sufinanciranje srednjoškolskih udžbenika mogla uvrstiti u ovogodišnji proračun, već tek u onaj za 2018. godinu, dok je stavka za financiranje osnovnoškolskih udžbenika već postojala te se sada proširila da obuhvati sve školarce, a ne samo one iz socijalnog programa. U konačnici, to znači da će srednjoškolci upisani u školskoj godini 2017/18. sredstva za udžbenike dobiti tek iza Nove godine.

Nejasnoća kod roditelja bilo je i oko financiranja knjiga za osnovnoškolce. Naime, velik broj roditelja udžbenike je uspio nabaviti u sklopu organizrane razmjene, stoga su imali minimalni trošak za školske knjige i pribor. No, Grad Opatija nije samo refundirao nastale troškove temeljem računa, već puni iznos predviđen za svaki razred neovisno o tome je li roditelj knjige kupio ili naslijedio, što znači da su mnogi dobili „besplatan novac“ koji nisu morali pravdati niti utrošiti za predviđenu namjeru.

Davor Žic / PodUčkun.net
tagovi: gradsko vijeće, sufinanciranje udžbenika, liburnija, opatija, pod učkun, poduckun.net,

Vrati se natrag »