Razgovor: Toni Družeta – Prosperitet mjesta i bolje životno okruženje za svih treba nam biti na prvom mjestu @ Lovran

Objavljeno 19.05.2017.

Toni Družeta

Na lokalnoj razini, u vremenu izlaska iz ekonomske krize i recesije, stranačke bi boje trebale biti po strani, a prosperitet mjesta i bolje životno okruženje za svih, na prvom mjestu. Vjerujem da bi se puno više lokalnih projekata realiziralo kada bi se tako razmišljalo, i da se stranački ego preskoči, istaknu je Družeta.

Lovran – Toni Družeta (AM, LIST, HNS) kandidat za zamjenika načelnika općine Lovran svoj politički put započeo je 2004. godine. Planove za naredni period te osvrt na dosadašnji rad Družeta je iznio razgovoru za PodUčkun.net koji možete pročitati u nastavku teksta…

Završava prvi mandat prvog izvršnog dužnosnika Akcije mladih, načelnika Lovrana Alana Sankovića, s kojim ste surađivali u proteklom mandatu. Kakve su ocjene učinjenog u prošle četiri godine? Što je dobro, a gdje se možda moglo više?
S obzirom na okolnosti koje su ih kao načelnički tim dočekale na samom početku, i startu koji je vjerujem za obojicu bio vrlo mučan i pod ogromnim pritiskom s obzirom na tadašnje financijsko stanje Općine Lovran i s obzirom da se radi o dvojici ljudi bez političkih veza, otvoreno mogu tvrditi da se radi o dva radišna i uporna čovjeka. Od projekata koji su realizirani, a imaju posebnu težinu naveo bi otvaranje kina, uređenje ambulante, izgradnju POS stanova, izgradnju prvog reciklažnog dvorišta na Liburniji. Bilo je tu puno inovativnih projekata koji nisu ništa značajno koštali poput elektropunionice, lungo relaxa i ležećih klupa, šetnice maruna, fitness parkova na otvorenom koji su odražavali Sankovićevu narav da dodaje nešto novo u prostor postali smo znatno poznatiji kao mjesto. Pošto sam osobno imao uvid u njihov rad, znam da su dali sve od sebe u okolnostima u kojima su se našli i uspjeli su uz predani rad promijeniti negativne trendove koji su vladali do tada. Tijekom godina moglo se je primijetiti njihovo ogorčenje na nerad sustava državne razine i pretjeranu birokratiziranost, što je posebno primjećeno kod projekta reciklažnog dvorišta.

Toni Družeta

Načelnik Sanković nije se kandidirao za nastavak dužnosti, kakvu ulogu će imati u kampanji i kasnijem radu općinske vlasti ako vaša opcije odnese pobjedu na izborima?
Naša Lista za općinsko vijeće je voljna učenja, rada i dokazivanja kroz politički angažman, ponajprije u svome mjestu, počevši od najniže razine mjesnih odbora, preko općinskih komisija, odbora i najzad vijeća. Dokle afinitet svakog kandidata s naše liste seže, u ovom trenutku je teško reći, ali lokalna prepoznatljivost i prihvaćenost, rad za opće dobro nam svima nam je na prvom mjestu.Sanković na Listi kao i uostalom Petković spadaju u ljude koje pozicija nije promijenila. U JLS duž Liburnije i šire, nije baš uobičajeno da aktualni načelnik i njegov zamjenik u svoje slobodno vrijeme dijele letke i lijepe plakate što njih dva čine pridonoseći koaliciji. Ni prije četiri godine se nisu drukčije ponašali, samo sada njihov dosadašnji rad, znanje i započeti projekti postaju smjernica za naš zajednički program. Znanje koje je Sanković stekao kroz vijeće, Primorsko – goransku skupštinu i na dužnosti Općinskog načelnika, pored njegovog stručnog znanja čine ga osobom od koje se može učiti i naučiti, kao u vijeću tako i u načelničkom timu što on rado prihvaća. U jednoj analogiji , baš nedugo prije nego što je postao otac i usprkos nagovaranjima da ponovi mandat pošto je dobar čovjek, prijatelj i kandidat kojeg bi svi podržali, usporedio je to s izmjenom vozača u automobilu kad se putuje na dugim relacijama i samo nadodao – sad ja idem na zadnje sjedište, ti naprijed, i pazi dok voziš.

LIST na izbore izlazi u koaliciji s Akcijom mladih koji je dao kandidata dao Bojana Simoniča i HNS-om. Kako ste se odlučili na zajednički nastup, kakve rezultate očekujete?
Prelaskom Petković Branislava u HNS, u našu koaliciju AM – LIST stigla je jedna parlamentarna stranka, što je svakako čast i privilegija nama malim regionalnim strankama, te imati takve dobre ljude u svom timu. Petković kao zamjenik načelnika i Siniša Vilke, predsjednik podružnice HNS Lovran, pokazali su i dokazali da im stranačka pripadnost kao ni stranačka politika na nacionalnoj razini, ne priječe rad s malim strankama i regionalcima. Na lokalnoj razini, u vremenu izlaska iz ekonomske krize i recesije, stranačke bi boje trebale biti po strani, a prosperitet mjesta i bolje životno okruženje za svih, na prvom mjestu. Vjerujem da bi se puno više lokalnih projekata realiziralo kada bi se tako razmišljalo, i da se stranački ego preskoči.

Koje su osnovne točke programa s kojima ova koalicija izlazi na izbore? Koje su stvari koje će vam biti prioritet nakon formiranja buduće vlasti u Lovranu?
Naš opširan i provediv program čitajte na www.lovranlovran.com koje se temelji na sljedećim načelima: briga za čovjeka, obitelj i obrazovanje, određenje razvoja gospodarstva temeljenog na tržišnoj privredi, razvoj socijalno osjetljivog društva , uključivanje građana u procese odlučivanja, zalaganje za razumijevanje, toleranciju, dogovor, dijalog i suživot te zalaganje za transparentnost i demokratičnost. Prioritetno po formiranju vlasti meni je osobno uključivanje u radne skupine i daljnji razvoj Lovranskih pet projekta Riječke urbane aglomeracije koji će biti sufinancirani sa 75% Europskog novca: Novi društveni dom, Start – up tradicijske brodogradnje za mala plovila, Dnevni boravak za starije osobe, Info centar za mlade i proširenje kuće Lovranskega guca. Također ovih dana očekujemo odluku o dobivanju sredstva za izgradnju vodospreme u Punti i Kalima. Po dobivanju sufinanciranja kreće se s radovima dovršavanja zadnje preostale zone bez tekuće vode na području Općine jer je građevinska dozvola već dobivena. Također uskoro kreće javna rasprava o planu razvoja širokopojasne infrastrukture , te iskaz interesa komercijalnih investitora u izgradnju optičkih vodova za superbrzi internet, što sa sobom donosi neke nove mogućnosti razvoja koje nismo imali do sad…

Toni Družeta

Kakav je Vaš politički put, zašto ste se odlučili nakon IDS-a priključiti LIST-u?
Još daleke 2004. godine pristupio sam IDS-u, s nepune 24 godine života. Te godine je na Liburniji u četiri IDS-ove podružnice bilo oko 50-tak članova mlađih od 30 godina pa smo tako osnovali Klub Mladih IDS Liburnije, čiji sam tajnik bio u jednom mandatu. Sama politička aktivnost bila je vođena domoljubljem, lokalpatriotizmom, prema Istri i Kvarneru, da bi kasnije kroz naše projekte bili prepoznati i uključeni u rad naših lokalnih podružnica. Kroz 8 godina članstva u IDS-u, obnašao sam dužnost tajnika podružnice Lovran, te smo u tom periodu dok je predsjednik bio gosp. Šimunić Žarko došli do preko 130 članova čime se i danas malo koja stranka u Lovranu može pohvaliti. Krajem 2012.godine uslijed neslaganja s politikom novog vodstva stranke, napuštam IDS i prelazim u novoosnovanu Liburnijsku stranku, i danas obnašam funkciju Glavnog tajnika. Mala smo stranka s 3 podružnice na Liburniji čiji se glas čuje i poštuje, prepoznatljivi smo i okolina nas cijeni. 2013.godine u Lovranu ulazimo u koaliciju s AM i PGS te stvaramo pobjednički tim na lokalnim izborima iste godine.

Kakav je Toni Družeta izvan politike? Čime se bavite, koji su Vam interesi?
Završetkom studija na Hotelijerskom fakultetu u Iki stekao sam zvanje diplomiranog ekonomista, položio sam ispit za turističkog vodiča i voditelja poslovnice, što mi je koristilo kasnije kao privatnom poduzetniku. Od 37 godina života, 27 sam aktivno u sportu. 20 sam godina amaterski trenirao i igrao nogomet, dok posljednjih 7 godina trčim maratone i ultra brdske maratone. Posebno sam ponosan što sam prvi Hrvat, sportaš s invaliditetom, da sam završio jednu od najtežih i najprestižnijih brdskih utrka na svijetu, znameniti Ultra trail du Mont Blanc, ukupne dužine 170km uz 10000m visinske razlike. Utrka „100 milja Istre“ dovedena je u Lovran na moju inicijativu još 2013.godine i do sada je održana 5 puta čime smo u naše mjesto doveli jednu od 23 najprestižnije brdske utrke na svijetu. Suorganizator te utrke je SRK Alba iz Labina čiji sam aktualni predsjednik. Sport je dio mog identiteta pa sam kroz sport i kulturu organizirao mnoge humanitarne koncerte i natjecanja pod okriljem udruge Sportivo čiji sam predsjednik. Naš najpoznatiji događaj je humanitarni koncert „Die grosse lovranische punkparade“ koju sam sa svojim prijateljima i članovima udruge u posljednjih 10 godina, organizirao 7 puta. Tim koncertom nastojimo prikupiti sredstva za potrebite, kako za osobe sa slabijim ekonomskim stanjem tako i za one sa zdravstvenim problemima u cilju prikupljanja sredstava za liječenje. Posebno bi istaknuo moj angažman u atletici osoba s invaliditetom gdje sam radio kao asistent (pomoćni trener) osobama s mentalnim i fizičkim poteškoćama. Danas, svoj turistički angažman i doprinos iskazujem kroz aktivno članstvo u „Lovran u turizmu“, udruzi koja obuhvaća oko 200 privatnih iznajmljivača s područja Lovrana. Kroz udrugu privatnim iznajmljivačima nastojimo čim više olakšati prilagodbu na aktualne zakone i propise u iznajmljivanju, brendiranju njihovih objekata, pozicioniranja ponude, podizanja kvalitete ponude i stvaranju novih javnih turističkih proizvoda i sadržaja. Odmor od napornih treninga brdskog trčanja predstavlja mi aktivno članstvo u PD Knezgrad Lovran, dok u karnevalskoj udruzi „In bambo veritas“ obnašam funkciju dopredsjednika.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

Vrati se natrag »