Razgovor – Marko Ćorić: Moji sugrađani su moji saveznici na izborima @ Opatija

Objavljeno 18.03.2017.

Marko Ćorić

Marko Ćorić

Svakodnevno primamo podršku građana koji uviđaju da je naša borba realna i ostvariva, a naši građani osjećaju potrebu da se i oni mogu aktivno uključiti u politiku Grada Opatije, da mogu otvoreno razgovarati o svim problemima koji ih muče.

Opatija – HDZ je u Opatiji najstabilnija stranka – od vremena kada je IDS dominirao Gradskim vijećem do danas, članovi ove stranke bili su prisutni u svim sazivima gradskog parlamenta, na izborima redovito osiguravši podršku petnaestak posto birača. No, na predstojećim izborima HDZ planira puno jači rezultat, stoga smo s predsjednikom opatijskog ogranka i kandidatom za gradonačelnika Markom Ćorićem porazgovarali o stranačkom planu i programu, konkurentima i drugim aktualnim pitanjima u sve napetijoj političkoj utakmici.

HDZ je u Opatiji za izbore odučio ići s poznatim imenima, Vama i Goranom Crnkovićem koji zajedno imate više od šest mandata u Vijeću. U nekim drugim strankama procedura izbora kandidata bila je prilično traumatična, kako je to prošlo u HDZ-u i zašto ste upravo Vi predložen za gradonačelnika?
– Velike stranke su nezaobilazne u odvijanju političkih procesa, a moja stranka zasigurno to i jest, jer je na ovim prostorima politički prisutna od 1990. godine, i ima važnu ulogu u kreiranju političke scene u Opatiji. Naravno, pritom ne želim zanemariti niti uloge drugih političkih stranaka i nezavisnih lista, i to je dobro jer je to veliki iskorak u demokratizaciji Opatije. Razlozi moje kandidature i mojih zamjenika temelje se na velikoj podršci članova i svih simpatizera naše stranke, kao i velikog broja građana Opatije. Mene nije izabralo pet ljudi, mene je izabralo svo članstvo. Dodatna motivacija za kandidaturu bilo je loše vođenje politike u Gradu Opatiji, zbog toga što aktualna vlast nije realizirala niz projekata koje su obećavali, a tu prije svega mislim na plažu Slatina gdje su rekli da će radovi na njoj započeti još 2013. godine, natkrivanje Ljetne pozornice isto obećano također 2013. godine, a sada je 2017. godina i od toga ništa.

Počeli ste s objavom programa, prvo u Villi Antonio pred članstvom i zainteresiranim građanima, a odnedavno i putem svog Facebook profila. Što zapravo nudite građanima Opatije? Koji su ključni projekti HDZ-a za naredne četiri godine?
– Na programu za lokalne izbore, radio sam skupa sa svojim timom već duže vrijeme, i naravno da je bilo korektno da ga i predstavimo opatijskoj javnosti, što smo i učinili. Mojim građanima, prije svega nudit ću bolji komunalni standard, a tu prije svega mislim na rješavanje njihovih životnih problema. Zato ćemo pri gradskoj upravi, osim Odjela za poduzetnike, otvoriti i Ured za građane i mlade, gdje će se svi njihovi problemi vrlo brzo rješavati. Želim našim građanima pomoći i kroz izmjene Urbanističkih planova gdje ćemo sve te izmjene prilagoditi upravo njima. Neka zaborave kojekakvi građevinski lobiji da će oni ”krojiti” prostorne planove u Opatiji. Toga više u ovom Gradu neće biti kad ja budem gradonačelnik.

Dina Šverko,  Marko Ćorić i Goran Crnković

Dina Šverko, Marko Ćorić i Goran Crnković

Zalagat ću se za konačno uređenje Trga na Slatini, a vidim da gospodin Kirigin to zagovara u ime SDP-a, a nikada prije to nije spomenuo, jer jako dobro zna da je to projekt HDZ-a kojeg smo mi vrlo često isticali na Gradskom vijeću i koji je bio u našem programu još 2009. godine, zatim 2013. godine, naravno i sada.

Osim Trga Slatine, prioritet nam je plaža Slatina, zatim izgradnja Doma zdravlja, Vatrogasnog doma, završiti započetu izgradnju Dječjeg vrtića, a uz pomoć Vlade RH započeti s daljnjom fazom proširenja opatijske luke, pritom ne zanemarujući Volosko, Iku i Ičiće te rješavanje komunalne infrastrukture za naše zaleđe, a to su Veprinac, Poljane, Dobreć, Oprić i Pobri.

Neće se više voditi politika – ”uredi naselje gdje ja živim”. To neka zaboravi i gospodin Dujmić i gospodin Kirigin. Upravo iz tih razloga danas su zapuštena ostala naselja. Posebno ovdje ističem Volosko i Iku. Ako budem izabran za gradonačelnika Opatije, ova mjesta bit će mi vrlo važna za uređenje, od njihovih plaža, luka, s nizom novih atraktivnih turističkih sadržaja, s dobivanjem jednog novog lica za ova dva naselja. Želim da naš grad Opatiju učinim boljim mjestom za život, i vjerujem da skupa s našim građanima to mogu učiniti.

U svemu ovome, ne želim zanemariti sve javne potrebe u Gradu Opatiji, od predškolskog i školskog odgoja, socijale i zdravstvene zaštite, javnih potreba u kulturi i sportu, veću brigu i poticaji za mlade, brigu za obitelji i umirovljenike, povratak city busa, s nižom cijenom prijevoza za naše građane te kvalitetnije rješavanje parkinga. Ono na čemu ćemo posebno inzistirati je preustroj Turističke zajednice Opatije. Opatija je perjanica hrvatskog turizma i upravo zbog toga želimo učinkovitiju Turističku zajednicu, te mijenjati pristup klasičnog turizma s povezivanjem na kongresni, zdravstveni, nautički, i izletnički, gdje i Učki treba dati veću važnost središta za najrazličitije brdsko-planinske aktivnosti.

Uz Vas, zasad su poznati kandidati Fernando Kirigin (SDP) i Ivo Dujmić (nezavisni, bivši član SDP-a). Od dva kandidata koje je ”proizveo” SDP, koga se više pribojavate kao suparnika? Očekujete li još kandidata koji bi se mogli uključiti u utrku?
– Ja se gospodina Dujmića i gospodina Kirigina za ove lokalne izbore nimalo ne bojim, naprotiv pozivam ih na javna sučeljavanja gdje god to žele. Želim reći sljedeće, da grad ne ide u dobrom smjeru, grad živi 3 – 4 mjeseca, turizam ide puževom brzinom, mladi su bez posla i odlaze iz grada, grad stari, nema velikih ulaganja u važne infrastrukturne projekte… Ovi lokalni izbori sami po sebi će biti zanimljivi, jer vidim da se ”guraju” kandidati lijeve opcije za gradonačelnika, vjerujući da tako idu na dobitnu kartu, ali bit će neugodno iznenađeni kako će sve to proći. Da li će biti još kandidata? Pretpostavljam da hoće, jer biti kandidatom za gradonačelnika Opatije je prije svega velika čast, ali i izazov.

Govori se o mogućoj suradnji između Ive Dujmića i HDZ-a. Naravno, ne u prvom krugu gdje ste ”konkurenti” za ulazak u drugi krug, no navodni scenarij je taj da će onaj tko ne prođe u ”pripetavanje” podržati drugu opciju u zamjenu za mjesto predsjednika Gradskog vijeća. Je li taj scenarij realan? Postoji li mogućnost da Ivo Dujmić dobije potporu HDZ-a ukoliko uđe u drugi krug protiv SDP-ovog kandidata Kirigina?
– Vidim da je gospodina Kirigina i SDP uhvatila panika, pa udaraju ispod pojasa, s izmišljotinama i lažima, da sam ja dogovorio nekakvu suradnju s gospodinom Dujmićem, takve insinuacije odlučno odbacujem. Što se tiče mjesta predsjednika za buduće Gradsko vijeće, to će odlučiti građani, a ne ja ili bilo tko drugi. Uvjeren sam da je veliki broj poštenih građana koji su dosad glasovali za Dujmića i Kirigina, da su prozreli i prepoznali njihovu politiku koja baš nema nikakve veze s razvojem ovog grada i da će ih naši građani kazniti na ovim izborima. Drugog kruga neće biti, ja dobivam u prvom krugu, tako da neće trebati nitko nikome davati potporu.

HDZ uglavnom nastupa samostalno na izborima, ne računajući manje desne stranke koje u Opatiji realno niti ne postoje u periodima između izbora. No, postoji li netko na koga biste mogli računati kao na saveznike?
– Da, istina je da na ovom izborima nastupamo samostalno. Moji saveznici su moji građani, i zato na izborima računam na potporu svih slojeva u Gradu, posebno onih građana koji su nezadovoljni kako se vodi ovaj grad, a tu prije svega računam na mlađu populaciju, koji su nezadovoljni sa svojim statusom u gradu, a za njih smo kao stranka uistinu učinili sve da im kroz naš program olakšamo život i da ostanu u našem gradu.

Marko Ćorić

Marko Ćorić

Kako ocijenjujete stanje u opatijskoj politici danas? Nakon dva oporbena mandata, kako gledate na odnose prema SDP-u i većinskoj opciji koja je vladala posljednjih osam godina, a kako prema gradonačelniku Dujmiću koji je bio, ali više nije dio te opcije? Što je napravljeno dobro, a što loše u tom periodu?
– Sukobi unutar SDP-a, a time i aktualne vlasti, dovode do toga da građani nemaju više povjerenja u njih, niti u gospodina Dujmića, niti u gospodina Kirigina, jer je iz ovog vidljivo da suradnje između gospodina Dujmića i SDP-a uopće nema, a to pokazuje i zadnja sjednica Gradskog vijeća. Sada je vidljiv ”veliki rat” između SDP-a i gospodina Dujmića kojeg žele srušiti, a do jučer su mu se svi iz SDP-a klanjali. Jedini cilj SDP-u je sada kako ostati na vlasti, a građanima kako bude. SDP u Opatiji je izgubio kredibilitet građana, i zato će ih građani kazniti na ovim izborima.
Što je napravljeno dobro u ovom gradu u osam godina? Pozdravljam izgradnju sportske dvorane, naravno da sam ukazivao da je uz nju trebao biti i bazen, ali ni taj moj prijedlog nisu uvažili, a vidim da bi gospodin Kirigin sada to gradio. Gospodinu Dujmiću zamjeram da nije slušao i uvažavao vrlo konstruktivne prijedloge oporbenih vijećnika, među koje spadam i ja. Duboko sam bio razočaran s projektom KTC-a, iz razloga njegove neprimjerene lokacije bez garaže. Davao sam im sljedeća dva rješenja: da KTC ide na lokaciju Slatine, lokacija hotela Zagreb. Zatim sam rekao da ga uopće ne grade, jer da mogu za u pola cijene kupiti ”Operetu” na Gorovu, u kojoj su se mogli organizirati svi kulturni sadržaji, a s razlikom novca mogli su natkriti ljetnu pozornicu, ali ni tu me nisu slušali.

Prema dosadašnjim rezultatima izbora, HDZ ima čvrsta dva mjesta u Vijeću, ali ne i više od toga. Dosad je rejting stranke bio između 10 i 15 posto potpore birača. Kakva su očekivanja na ovim izborima? S ozbirom da je većina u Opatiji i okolici uglavnom lijevo orijentirana, kako ćete stići do 50 posto koliko Vam treba za poziciju gradonačelnika? Tko su vaši birači, i od koga sve očekujete podršku na izborima?
Kao što čujem, SDP ide u koaliciju sa IDS-om, HSU-om, HNS-om, PGS-om. Ovo će se koalicija raspasti prije izbora, a oni to rade jer se boje mene i naše stranke, pa onda žele što više koalicija na lijevom boku, kako bi Kirigin ili Dujmić prošli u prvom krugu, no to se neće dogoditi, jer kao što sam rekao, ja dobivam u prvom krugu.

Očekivanja su velika na ovim izborima, i mene i moje stranke. Zasigurno da će to biti jedan veliki iskorak naše stranke na ovim prostorima. Nakon objave moje kandidature za gradonačelnika Opatije, skupa sa mojim zamjenicima, gospođom dr. sc. Dinom Šverkom, i gospodinom Goranom Crnkovićem, moram priznati da sam ugodno iznenađen s pozitivnom reakcijama naših građana. Svakodnevno primamo podršku građana koji uviđaju da je naša borba realna i ostvariva, a naši građani osjećaju potrebu da se i oni mogu aktivno uključiti u politiku Grada Opatije, da mogu otvoreno razgovarati o svim problemima koji ih muče.

Kao što sam rekao, naši birači su naši građani, kojima je ove sadašnje politike i prepucavanja u gradu „preko glave“ i tu vidim svoju šansu, a ja sam se kandidirao jer volim ovaj Grad, Grad od kojeg ću napraviti mjesto po mjeri svakog čovjeka. Mi našim građanima nudimo novu energiju, nove ideje. Ja osobno, niti moji zamjenici nisu nikome ništa dužni, nemamo hipoteke iz našeg minulog rada koje

bi naši građani trebali otplaćivati te iz tih razloga polažemo i imamo pravo na uspjeh. Svi oni koji nas poznaju mene i moje zamjenike, znaju nas kao poštene ljude, nikome nećemo pogodovati ni u čemu, a sve ono što će biti od javnog interesa, prepustit ćemo građanima da kažu svoje.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , ,

Vrati se natrag »