Rasprava na Vijeću razotkrila financijski nered u Festivalu: Dešković potrošio sredstva koja nije imao za program koji nije planiran @ Opatija

Objavljeno 02.08.2017.

Otvorenje KTC-a @ Opatija

Nakon duge rasprave i stanke za dogovor, vijećnici SDP-a, Akcije mladih, IDS-a, HSU-a i Unije Kvarnera su većinom glasova podržali rebalans proračuna, uz snažne kritike na poslovanje Festivala. Naime, rebalansom su planirana sredstva za povećanje plaća u vrtiću i besplatne udžbenike, stoga nisu htjeli ugroziti ta novostečena prava velike skupine Opatijaca. S obzirom na primijećene nepravilnosti u radu, Festival Opatija, kako je najavio predsjednik Vijeća Kurelić, bit će posebna tema na rujanskoj sjednici Vijeća, na kojoj se očekuje dolazak ravnatelja Deškovića i detaljan programski i financijski izvještaj.

Opatija – Festival Opatija, odnosno poslovanje gradske ustanove za kulturu dok njom upravlja Ernie Gigante Dešković, a osobito od dovršetka Kulturno-turističkog centra Gervais bila je glavna tema sjednice Gradskoj vijeća u ponedjeljak navečer. Maratonska sjednica potrajala je do ponoći, a lavovski dio rasprave otpao je upravo na raspravu o rebalansu proračuna, u sklopu kojeg su vijećnici tražili odgovore o programu i troškovima Festivala, uz niz prigovora koji su se usmjerili na neracionalno i neplansko trošenje javnih sredstava te izrazito loše planiranje. Predsjednica Upravnog vijeća Lorena Bašan ispala je „kolateralna žrtva“ zbog izostanka ravnatelja Deškovića, koji je, kako je objasnila Bašan, bio na ranije planiranom službenom putu u Englesku i Španjolsku gdje dogovara programe koji bi u Opatiji mogli gostovati iduće godine.

Tijekom rasprave otkriven je niz detalja koji je šokirao vijećnike, između ostalog, pokazalo se da nisu planirana nikakva sredstva za otvorenje KTC-a Gervais, što je Igor Puž (Akcija mladih) nazvao nevjerojatnim, kao da je svih iznenadila činjenica da je objekt dovršen iako je njegova izgradnja bila u tijeku i kao da se nije znalo da će se angažirati neke izvođače da nastupe na otvorenju. No, koncert Natalije Ushakove i orkestra HNK Ivana pl. Zajca, koji očito nije bio planiran, izveden je čak i u reprizi, što je prema informacijama inesenima na sjednici Vijeća stajalo više od 200 tisuća kuna.

– Mene zanima je li ravnatelj postupao iz svog hira, ili mu je netko naredio da se potroši sav taj novac na otvorenju. Planirana sredstva za cijelogodišnji program u KTC-u su višestruko prekoračena, a nije mi jasno kako se netko mogao usuditi trošiti sredstva koja mu ne pripadaju i sada od vijećnika tražiti da mu daju još, kazao je Puž.

Bašan se potvrdila kako se moglo bolje planirati sredstva, ali kako je to bilo posljedica situacije u kojoj je Festival Opatija ostao bez ravnatelja, a istovremeno je izgrađen KTC. Napomenula je kako je drugi koncert održan „zbog velikog interesa javnosti“, iako za njega nisu bila predviđena sredstva.

– Ja sam gladan i imam velik interes za škampima. Hoćete li me odvesti u Bevandu na večeru? Gdje je odgovornost ravnatelja za poslovanje? S jedne strane već godinu dana pokušavamo ljudima u vrtiću povećati plaću i tek sada smo uspjeli pronaći potrebna sredstva, a s druge strane se razbacujemo stotinama tisuća kuna koji uopće nisu odobreni za programe koji nisu planirani. I što ako sad Vijeće ne odobri dodatna sredstva, hoće li Festival Opatija staviti ključ u bravu do kraja godine, pitao se Puž.

I predsjednik Vijeća Robert Kurelić izrazio je nevjericu činjenicom da je novac unaprijed potrošen, iako se na svim drugim stavkama tvri da se sredstva moraju osigurati prije nego što mogu biti utrošena.

– Postoji niz stavki koje su vezane uz otvorenje Kulturno-turističkog centra. U stavci namijenjenoj reprezentaciji je oko 200.000 kuna, zatim imamo dva koncerta Natalije Ushakove, pa program u centru, pa program u klubu koji je opet plaćen barem 200 tisuća kuna. Onda imamo i u rezervi još 30.000 kuna isplaćenih OFC Agency za organizaciju i zaštitarsku službu na otvaranju centra. Postoji li neki konačan izračun troškova otvorenja, jer ja sam ovako zbrajajući stavke došao do podatka da je u mjesec dana potrošeno oko milijun kuna, kazao je Fernando Kirigin (SDP).

Točan podatak o ukupnim sredstvima potrošenim na program otvaranja centra, odnosno u razdoblju od otvorenja do 1. lipnja, nije bio poznat niti predsjednici Upravnog vijeća Loreni Bašan niti pročelniku za financije Danijelu Jermanu, a kako je taj podatak tražio veći broj vijećnika, predsjednik Vijeća Kurelić zatražio je da se on pripremi u roku od 30 dana i dostavi vijećnicima.

Osim što se neplanirano trošilo na program, vijećnici su pronašli i neke druge neočekivane troškove na opremu. Primjerice, za kino-dvoranu u KTC-u nije nabavljen novi projektor, već je montiran projektor s Ljetne pozornice, pa je rebalansom traženo 70 tisuća kuna koje su potrošene na najam novog projektora za Ljetnu kako bi se i na otvorenom mogao prikazivati filmski program. Uz to, napravljena su dva promotivna filma o KTC-u: jedan je plaćen 10.000 kuna iz pričuve gradonačelnika, a drugi 56.000 kuna iz nenamjenske stavke Festivala Opatija, pa se u rebalansu tražilo da se ta sredstva vrate na „pravu stavku“.

– U materijalnim troškovima navedene su i neke stvari koje bi očito trebale spadati pod trošak opremanja investicije, kao što su nabavka vješalica za gardarobe, stolica za orkestar, ogledala i polica za gardarobe, sušila za ruke u toaletima… Stoga mi nije jasno kako se moglo dogoditi da se u investiciji u Kulturno-turistički centar klub opremi do zadnje sitnice, uz veliki šank i disco-kuglu, da se tu upucaju milijuni kuna mrtvog kapitala, a da istovremeno centar nema kino-projektor i sušila za ruke, upitao je Kirigin, koji se – kao i dio drugih vijećnika – ispričao Loreni Bašan, ističući da kao predsjednica Upravnog vijeća ne može biti odgovorna za financijsko stanje Festivala i da je na ta pitanja trebao odgovoriti ravnatelj.

Nakon duge rasprave i stanke za dogovor, vijećnici su većinom glasova podržali rebalans proračuna, uz snažne kritike na poslovanje Festivala. Kako su istaknuli u neformalnom razgovoru, rebalansom su planirana sredstva za povećanje plaća u vrtiću i besplatne udžbenike, stoga nisu htjeli ugroziti ta novostečena prava velike skupine Opatijaca. Ipak, dio vijećnika, smatrajući da ne može podržati financijski nered u Festivalu Opatiji, ostao je suzdržan, pa je rebalans proračuna usvojen većinom od 12 glasova. S obzirom na primijećene nepravilnosti u radu, Festival Opatija, kako je najavio predsjednik Vijeća Kurelić, bit će posebna tema na rujanskoj sjednici Vijeća, na kojoj se očekuje dolazak ravnatelja Deškovića i detaljan programski i financijski izvještaj.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , , , , ,

Vrati se natrag »