Proračun doveden u ozbiljne probleme: Porezna uprava zaplijenila 3,44 milijuna kuna s računa grada @ Opatija

Objavljeno 28.08.2017.

Taj iznos vraćen je Gradskoj banci Osijek d.d. u stečaju i postat će dio stečajne mase tog društva. Radi se o postupku zbog poreza na promet nekretnina, koji je naplaćen od tog društva, pa mu kasnije sudski vraćen, a gradski proračun snosio je sve troškove.

Opatija – Porezna uprava „zaplijenila“ je sredstva s računa Grada Opatije – iznos od 3,44 milijuna kuna 10. kolovoza iz gradske „blagajne“ vraćen je Gradskoj banci Osijek d.d. u stečaju i postat će dio stečajne mase tog društva. Radi se o (neočekivanom) raspletu predmeta vezanog uz porez na promet nekretnina starog više od 13 godina, a tim povodom iz Grada Opatije uputili su oštre riječi prema „poreznicima“, optužujući ih da su „uzeli više nego što su trebali“.

Prema raspoloživim podacima u predmetnom se slučaju radi o porezu na promet nekretnina utvrđenom u ukupnom iznosu od nešto više od milijun kuna po rješenjima Porezne uprave iz 2001. i 2004. godien obvezniku Gradska banka Osijek d.d. u stečaju. Navedeni iznosi utvrđenog poreza su, zajedno sa obračunatim zateznim kamatama, naplaćeni 5. ožujka 2014. godine, pri čemu je naplaćeni iznos iznosio 2,77 milijuna kuna.

S obzirom da se do 31. prosinca 2015. godine porez na promet nekretnina dijelio između lokalne samouprave i države, pri čemu bi Gradu pripalo 60 posto od naplaćenog iznosa, toliki dio je i isplaćen u korist gradskog proračuna nakon naplate od Gradske banke Osijek u stečaju. Odnosno, kako su objasnili iz Grada, uplaćeno im je 1,65 milijuna kuna – 59,40 posto budući da je od dijela koji pripada Gradu oduzeta i naknada Poreznoj upravi, a ostatak od 1.12 milijuna kuna uplaćen je na račun Državnog proračuna.

– Izvjesno je da su se glede plaćanja toga poreza pred tijelima Porezne uprave vodili upravni postupci koji su očito rezultirali rješenjem prema kojem se uplatitelju vraćaju sredstva pri čemu nam pravna osnova nije poznata. Poznato nam je samo da se porezna obveza naplaćivala 13 godina, da je Porezna uprava ostvarila naknadu za „uspješnu“ naplatu, da se žalba obveznika unutar istog Ministarstva rješavala 3 godine te da grad mora vratiti sve posljedice tako odrađenog posla uključivo i dodatne zatezne kamate za vrijeme rješavanja žalbe poreznog obveznika. U konačnici dakle, Grad Opatija je uprihodovao 1, 65 milijuna kuna, a mora vratiti 3,4 milijuna kuna, dok je istovremeno Državnom proračunu ostalo uprihodovanih 1,1 milijun kuna poreza i naknada za naplatu poreza koji pripada Gradu, istaknuto je na tiskovnoj konferenciji na kojoj su sudjelovali gradski pročelnik za financije Danijel Jerman i zamjenici gradonačelnika Emil Priskić i Vera Šantić.

Istaknuto je da će se Grad Opatija obratiti nadležnim institucijama i zatražiti povrat dijela iznosa, a gradski su čelnici spremni i pokrenuti sudsku zaštitu.

– Uslijed neažurnosti (da ne upotrijebimo neku oštriju riječ) državnih institucija, loših i nedorečenih propisa odnosno čestih izmjena propisa gradovi su suočeni s kontinuiranim gubitkom prihoda što planiranje i izvršavanje Proračuna, a time i zadovoljavanje potreba građana predstavlja gotovo nemoguću misiju, poručili su iz Grada Opatije.

Kazali su i kako će zbog gubitka 3,4 milijuna kuna gradski proračun imati značajne probleme, jer taj iznos predstavlja gotovo 30 posto ukupno planiranih prihoda od poreza na promet nekretnina.

– Problem je time veći što smo već zašli u drugu polovicu godine kada je vrlo teško proračun uravnotežiti. Iako vjerujemo da likvidnost proračuna do kraja ove godine neće biti ugrožena, ukoliko prihodi od poreza na promet nekretnina, uslijed ovog povrata, ne budu ostvareni u planiranim iznosima zasigurno će rezultirati negativnim izvršenjem proračuna za 2017.godinu. Ta bi činjenica mogla izravno opteretiti proračun za 2018. godinu kada bi se mogući manjkovi trebali pokriti, poručili su iz Grada Opatije.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , ,

Vrati se natrag »