Program Festivala Kvarner nastavlja se u rujnu i listopadu s dva zanimljiva koncerta @ Opatija

Objavljeno 13.08.2017.

Arhiva

U centru Gervais 22. rujna u 20.30 sati nastupit će Quadriga Consort, atraktivan austrijski ansambl. Mjesec dana kasnije, 21. listopada, u isto vrijeme i na istom mjestu, ljubitelje klasične glazbe očekuje koncert nazvan Janoska Style, prema izvođačima – Janoska Ensemble.

Opatija – Program Festivala Kvarner, najveće opatijske manifestacije posvećene ozbiljnoj glazbi, nastavlja se u rujnu i listopadu uz dva zanimljiva koncerta. U centru Gervais 22. rujna u 20.30 sati nastupit će Quadriga Consort, atraktivan austrijski ansambl.

– Kada su Nikolaus Newerkla, Angelika Huemer, Karin Silldorff i Peter Trefflinger osnovali Quadriga Consort 2001 godine, nisu mogli ni zamisliti put kojim će ansambl krenuti u godinama koje slijede. Ova četiri člana osnovala su ansambl sa ciljem obnavljanja rane komorne glazbe za snimanje, u ono doba svi studenti Sveučilišta za glazbu u Grazu. Njihov prvi CD „Ground” (Label Harp) izdan je već 2003 godine, a među ostalima valja istaknuti glazbu izvrsnih kompozitora Ortiz-a, Falconieri-a i Uccellini-a. Ubrzo je međutim došla ideja da prošire svoj repertoar pisanjem vlastitih aranžmana engleskih narodnih pjesama za određenu skupinu instrumenata. Ansamblu se pridružuje Elisabeth Kaplan, pjevačica iz Južne Afrike, kao i Laurenz Schiffermüller za udaraljke i Dominika Teufel i Elisabeth Kurz za gamba dijelove. Quadriga Consort udvostručio je broj članova u jednom naletu! U međuvremenu, ansambl rane glazbe, Quadriga Consort, nastupao je i oduševljavao publiku širom svijeta. 2009. godine Quadriga Consort objavio je live snimku koncerta u Freistadt-u (Austrija), prvo na DVD-u, a zatim i na CD-u (Gramola) pod naslovom „Songs from the British Isles”. Sljedeći CD, „Ships Ahoy! Songs of Wind, Water and Tide”, objavila je francuska Alpha, 2011. godine, kazala je menadžerica festivala Silvija Fendre.

Mjesec dana kasnije, 21. listopada, u isto vrijeme i na istom mjestu, ljubitelje klasične glazbe očekuje koncert nazvan Janoska Style, prema izvođačima – Janoska Ensemble.

– Kada su 2013. godine osnovali Janoska ansambl, braća Ondrej, Roman i František Janoska, te njihov šogor, Julius Darvas, stvorili su viziju suvremenih interpretacija djela, koja su istodobno virtuozna i duboko osobna. Ujedinjeni svojim obiteljskim vezama i zajedničkim korijenima u klasičnoj glazbi, aranžirali su niz popularnih klasika, vlastitih skladbi, kao i jedinstvene aranžmane jazza, pop i svjetske glazbe. Ansambl koji je svoj album prvijenac Janoska Style (Deutsche Grammophon) predstavio u svibnju 2016. godine u Wiener Konzerthaus-u, sada izvodi programe koji prikazuju instrumentalnu ekspertizu i improviziranu umjetnost na tri kontinenta, kazala je Fendre.

Ulaznice po cijeni od 150 kuna mogu se kupiti na prodajnim mjestima Eventima.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , , ,

Vrati se natrag »