Priča o Kuli na Vojaku @ Učka

Objavljeno 14.05.2011.

Pogled s Vojaka (Foto: Vjekoslav Šabarić)

Pogled s Vojaka (Foto: Vjekoslav Šabarić)

…kulu su izgradili planinari, zaljubljenici u prirodu iz ”Oesterreicherischer Touristen Club“, za vrijeme vladavine Austro – Ugarske Monarhije…

…nakon proglašenja planinskog masiva Učke i dijela Ćićarije Parkom prirode Učka, kula na Vojaku postala je njegov svojevrsni simbol, ali i najposjećeniji lokalitet…

Vojak – Kula, vidikovac na najvišem vrhu Učke, Vojaku, na 1401 m/nm, izgrađena je početkom prošlog stoljeća, točnije 1911. godine, te ove godine slavi svoj 100. rođendan. Izgradili su je planinari, zaljubljenici u prirodu iz ”Oesterreicherischer Touristen Club“ za vrijeme vladavine Austro-Ugarske Monarhije. U to vrijeme Opatija je bila omiljeno ljetovalište austrijske aristokracije i poznatih ličnosti onoga doba, a Učka i njen vrh Vojak predstavljali su jednu od omiljenih izletničkih destinacija.

Izgradnja kule na Vojaku

Izgradnja kule na Vojaku

Kula je izgrađena zbog jedinstvenog i prekrasnog pogleda od 360o koji se s vrha Učke pruža na cijeli Kvarnerski zaljev, Istru, planine Gorskog kotara, Velebit, Tršćanski zaljev, talijanske Dolomite i jugoistočne Alpe, a za lijepa i bistra vremena pogled seže čak i do Venecije.

Pogled koji se pruža s Vojaka posjetitelje ostavlja bez daha, te nije ni čudo da se smatra jednim od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj.

Kula je u svojih 100 godina života mijenjala mnoge funkcije. Za vrijeme I. svjetskog rata bila je u funkciji austro-ugarske ratnopomorske promatračnice.

Nedugo nakon završetka I. svjetskog rata, vlasništvo i skrb nad kulom pripalo je riječkom ogranku talijanskog alpinističkog kluba ”Sezione di Fiume del C.A.I.” (Club alpino italiano), a zatim je sve do 2003. godine bivala zapuštena i nekorištena.

Foto: Vjekoslav Šabarić

Foto: Vjekoslav Šabarić

Nakon proglašenja planinskog masiva Učke i dijela Ćićarije Parkom prirode Učka, kula na Vojaku postala je njegov svojevrsni simbol, ali i najposjećeniji lokalitet te nezaobilazna točka pri posjetu Parku prirode Učka.

S ciljem očuvanja kulturno-povijesne baštine i uživanja u veličanstvenom pogledu od 360o, kula je 2004. godine na inicijativu Javne ustanove ”Park prirode Učka“ obnovljena sredstvima Ministarstva turizma. Te je godine kula-vidikovac stavljena u turističku funkciju te uređena kao info-punkt i suvenirnica s izložbenim postavom o životu na Učki, a na krovu kule postavljeni su durbini koji otvaraju još bolji pogled na okolni krajolik.

Zbog atmosferskih uvjeta koji vladaju na vršnom grebenu kula je podložna propadanju, kako izvana tako i u samoj unutrašnjosti, čime se ugrožava njena trajnost. Kako bi kuli za njen 100. rođendan podarili novo ruho, Javna ustanova ”Park prirode Učka“ sanirala je njen vanjski plašt i krovište te uredila interijer kule. Ujedno je i izložbeni postav o životu na Učki zamijenjen izložbom fotografija flore i leptira travnjaka Parka prirode Učka.

Novouređena kula svoja je vrata otvorila 30. travnja 2011. godine i biti će otvorena za posjetitelje tijekom mjeseca svibnja svaki vikend, a tijekom ljetnih mjeseci svakodnevno.

Dobrodošli na Vojak!

Liburnija.net: Renoviranje Kule (suvenirnice i info punkta) na Vojaku @ Učka

Liburnija.net: Renoviranje Kule (suvenirnice i info punkta) na Vojaku @ Učka

Sandra Vertel / Nikola Cvjetović / Liburnija.net
___________________________________________________________________________________________
Portal Liburnija.net; Vaše novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

Oznake: , , , , , , , , , , , , , , ,

Vrati se natrag »