Pet razloga zbog kojih ne uspijevate prodati nekretninu i kako ih izbjeći – Savjet stručnjaka @ Opatija

Objavljeno 08.09.2017.

…ilustracija…

Gospodarstvo se oporavlja, kupuje se sve više kuća i stanova, ali vaša nekretnina nikako da dočeka novog vlasnika? Evo pet stvari koje možda radite pogrešno…

Opatija – Tržište nekretnina je u zamahu, cijene lagano rastu, osobito s nedavno usvojenim državnim poticajima za mlade koji će olakšati kupnju prve nekretnine. Gospodarstvo se oporavlja, kupuje se sve više kuća i stanova, ali vaša nekretnina nikako da dočeka novog vlasnika? Evo pet stvari koje možda radite pogrešno…

– Nemate dovoljno kvalitetan oglas
Mnoštvo je načina na koji danas možete prezentirati nekretninu – od klasičnih tiskanih „burzi“ i malih oglasa u novinama, preko internetskih oglasnika i portala za nekretnine do izrade vlastitih stranica i njihove promocije na internetskim tražilicama i društvenim mrežama. Ako želite biti prisutni na svima, to zahtijeva izrazito puno posla… No, i sama činjenica da ima puno mogućnosti za oglašavanje, znači da ima i puno oglasa pa je teško „isplivati“ među sličnim ponudama. Upravo zato korisne su agencije za posredovanje kod kupoprodaje nekretnina – osim što su prisutne na svim platformama i oglasnicima, što je za pojedinačne prodavatelje često preskupa opcija, same internetske stranice agencija mamac su za klijente koji ih pretražuju u potrazi za dobrom ponudom. Ako vaša ponuda nije vidljiva, teško ćete doći do kupaca.

– Ciljate pogrešno tržište
Možda ste uspjeli napraviti oglas koji vam jamči prisutnost na različtim platformama, no i dalje se teško probijate do potencijalnih kupaca. Postoji jednostavan razlog – ciljate pogrešno tržište. Vaša nekretnina možda bi bila zanimljiva studentima zbog lokacije, no vi je pokušavate „uvaliti“ kao stan za mladu obitelj, kojima jednostavno niste dovoljno zanimljivi: nema vrtića u blizini, preskupa je pozicija, stan nema dovoljno soba ili nisu kvalitetno razmještene…

– Ovo je čest problem kod samostalnog postavljanja oglasa – morate znati tko je najvjerojatniji kupac vaše nekretnine i tako je prezentirati na tržištu. Ono što mogu ponuditi agencije nije samo iskustvo kod prepoznavanja segmentacije kupaca i profila kojem bi pojedina nekretnina bila najzanimljivija, nego i široka baza klijenata koji traže nekretnine, a koji su razvrstani upravo po tim interesima. Ponekad je za brzu prodaju nekretnine koja se ne može prodati dovoljno promijeniti fokus kampanje, objašnjava Milan Mandić iz agencije Smart Invest Immobilien.

– Nemate vremena za kupce
OK, konačno ste prisutni svugdje i to s pravim oglasom, telefon zvoni, ali ne možete stići na sve pozive, niti možete primiti sve zainteresirane kupce. Što sada?

– Ovo je još jedno područje gdje agencija može pružiti veliku pomoć prodavateljima. Ponekad nekretninu pogleda i nekoliko desetaka klijenata prije nego što se netko od njih odluči na kupnju, što zahtijeva velik angažman sa strane prodavatelja. Kada to umjesto njega rade profesionalni agenti, štedi se vrijeme i kupcima i prodavateljima, objašnjava Mandić.

– Nekretnina nije dovoljno uređena
Svakodnevni život neminovno donosi nered u svaku nekretninu, a sitne stvari nevidljive očima domaćina kuće mogu vrlo lako odbiti kupce ili sniziti vrijednost imovine. Kamenac u kupaoni? Prašina u ormaru ili ispod kreveta? Prljavi prozori? Sve to negativno utječe na percepciju nekretnine, a ovdje možete pronaći još nekoliko savjeta kako kvalitetno i jednostavno pripremiti nekretninu za prodaju.

– Nerealno ste postavili cijenu
Konačna prodaja uvijek ovisi o – cijeni, koja mora biti tako ”pogođena” da njome na kraju budu zadovoljni i kupac i prodavatelj. Zato je mudro prije procjenjivanja svoje nekretnine – koja je većini, pogotovo ako u njoj žive, neprocjenjiva – provjeriti oglase za nekretnine, usporediti svoj stan ili kuću sa sličnim ponudana, te ovisno o veličini i lokaciji odrediti cijenu koja neće biti previsoka da bi odbila kupce, ali niti preniska da bi umanjila motivaciju vlasnika na prodaju. Uvijek je dobro oko toga se savjetovati i s agentom za nekretnine.

– Treba očekivati i da će se u procesu pregovaranja s kupcima redovito očekivati spuštanje cijene, a uglavnom se to kreće od 5 do 10 posto, ali kod nerealno određenih cijena često dolazi i do značajno većih “popusta”, zaključuje je Milan Mandić iz agencije Smart Invest Immobilien.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , , , , , ,

Vrati se natrag »