Otvoreno pismo Aleksandre Tramontane Robertu Kureliću: Problemi u vrtiću provlače se dvadesetak godina @ Opatija

Objavljeno 18.04.2017.

Dječji vrtić Opatija

Dječji vrtić Opatija

U svom otvorenom pismu Robertu Kureliću, Tramontana ga pohvaljuje za rad na boljem materijalnom statusu djelatnika Dječjeg vrtića Opatija, te ističe kako se problemi na koje se odnose predizborna obećanja nezavisne liste Ive Dujmića vuku već desetljećima. Pismo u nastavku prenosimo u cijelosti.

Opatija – Aleksandra Tramontana, članica nezavisne liste Ive Dujmića, obratila se vijećniku Akcije mladih Robertu Kureliću otvorenim pismom, kao reakcijom na Kurelićevo priopćenje o predstavljanju dijela Dujmićeva predizbornog programa. U svom komentaru, Kurelić je Dujmiću kazao kako je ponosan što njegova nezavisna lista kopira program Akcije mladih, ali i da mu je žao što se ta predizborna obećanja nisu našla na dnevnom redu Gradskog vijeća proteklih mjeseci.

U svom otvorenom pismu Robertu Kureliću, Tramontana ga pohvaljuje za rad na boljem materijalnom statusu djelatnika Dječjeg vrtića Opatija, te ističe kako se problemi na koje se odnose predizborna obećanja nezavisne liste Ive Dujmića vuku već desetljećima. Pismo u nastavku prenosimo u cijelosti.

Poštovani g.Kureliću!

Obraćam Vam se kao autorica smjernica programa društvene brige o djeci, Nezavisne liste Ive Dujmića. Već 35 godina radim u ustanovi predškolskog odgoja našeg grada, na radnom mjestu odgojiteljice predškolske djece. Razumjet ćete da sam zbog mog dugogodišnjeg radnog iskustva, vrlo dobro upoznata s potrebama djece i roditelja našeg grada ali i kvalificirana govoriti o predmetnoj temi. Prijedlog programa nastao je na iskustvu mog svakodnevnog rada s djecom, svakodnevnih kontakata i razgovora s njihovim roditeljima. Polagati isključivo pravo na neke zamisli i pri tom one koji slično razmišljaju nazvati imitatorima, prilično je nekorektno.

Referirat ću se samo na problem vrtića kojeg ste istaknuli kao primjer ”imitacije”. Problem participacije roditelja u troškovima boravka djece u vrtiću provlači se posljednjih dvadesetak godina. Posljednjih dvadesetak godina roditelji plaćaju punu cijenu boravka djeteta u vrtiću, bez obzira na prisutnost djeteta u vrtiću. Postojeći model participacije roditelja u troškovima boravka djece u vrtiću uveden je kako bi se ustanovi osigurao ujednačen priljev novčanih sredstava. Mišljenja sam da postojeći model nije niti sretno niti pravedno rješenje. Treba ga zamijeniti novim modelom izračuna participacije, a istovremeno ustanovi dječjeg vrtića osigurati stabilan izvor financiranja. To je odgovornost osnivača. Podsjetit ću Vas da posljednje tri godine, roditelji za drugo i svako sljedeće dijete plaćaju 50 posto cijene boravka djeteta u vrtiću. Programom društvene brige o djeci, kao mjeru pomoći mladim obiteljima, Nezavisna lista Ive Dujmića predlaže, da drugo i svako sljedeće djete iste obitelji u vrtiću borave besplatno.
Predmetni program brine i o usklađivanju radnog vremena s potrebama roditelja. I ovaj problem traje već godinama, a sjećam se vremena kad je vrtić radio u skladu s potrebama roditelja; mi odgojiteljice otvarale smo vrtiće već u 5:30, a napuštale ih s posljednjim djetetom u 17:30, pa i subotama.

Posljednjih godina vrtić je provodio ankete kojima su se ispitivale potrebe roditelja. Rješenje ovog problema u vezi je sa prostornim i kadrovskim potencijalom ustanove. Izgradnjom novog objekta otvara se mogućnost da se potrebe roditelja u potpunosti realiziraju već zbog prostornih uvjeta. Preostaje riješit kadrovski problem, a to će biti veći izazov. Kad smo kod kadrova, vama za informaciju, prijepor s usklađivanjem koeficijenata i plaće traju već 20 godina i nadam se da će, nakon što prijedlog rješenja prođe propisanu proceduru, na zadovoljstvo cijelog kolektiva i taj prijepor biti konačno riješen. Iskoristit ću ovu priliku i zahvaliti Vam za sav napor koji ste kao gradski vijećnik uložili u rješavanje ovog pitanja.
Na kraju, predmetni program napisan je koncem siječnja ove godine, a sada je prezentiran našim građanima. Nema riječi o prepisivanju ili, kako Vi kažete, ”imitaciji”. Ohrabrujuće je, budete li izabrani za vijećnika u novom sazivu Gradskog vijeća Grada Opatije, da će prijedlog programa Nezavisne liste Ive Dujmića, dobiti Vašu potporu, stoji u pismu koje potpisuje Aleksandra Tramontana.

Oznake: , , , , , , , ,

Vrati se natrag »