Otvorenje izložbe ‘Njezino veličanstvo kugla’ ovog petka u crkvi Sv. Trojice @ Kastav

Objavljeno 18.05.2017.

arhiva: Crkva Sv. Trojice

Gerić je od djetinjstva zaokupljen svemirom. Promišljanje o svemiru nagnalo ga je da stvori svoj ciklus kugli. U svojim djelima estetski promišlja i stvara kugle. Kugla kao dio svemira i kugla kao načelo savršenstva. Gerić gradeći svoje kugle ne promišlja samo slikarski, već i kiparski.

Kastav – Otvorenje izložbe slika Tome Gerića, pobjednika Vele umjetničke delavnice 2016., održat će se u petak, 19. svibnja u 19 sati, uz prigodni glazbeni program učenika i učenica Glazbenog odjela OŠ Milan Brozović Kastav. U programu nastupaju učenici 1. razreda glasovira nastavnice Katarine Jurić: Doris Lencović, Laura Peršić, Petar Andrijanić te učenici violine iz razreda prof. Nataše Veljak: Katarina Vulić i Neven Pavlović
Tomo Gerić rođen je 1933. godine u Vrbanovcu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1957. u klasi profesora Otona Postružnika. Od 1957. do 1962. suradnik je Majstorske radionice Krste Hegedušića. Kroz svoj umjetnički rad, Gerić se bavi slikarstvom, kiparstvom, keramikom i grafikom. Tijekom svoje plodonosne i dugogodišnje karijere svoje radove izlaže na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama.

Gerić je od djetinjstva zaokupljen svemirom. Promišljanje o svemiru nagnalo ga je da stvori svoj ciklus kugli. U svojim djelima estetski promišlja i stvara kugle. Kugla kao dio svemira i kugla kao načelo savršenstva. Gerić gradeći svoje kugle ne promišlja samo slikarski, već i kiparski. On ih vješto modelira na platnu, dajući im trodimenzionalnost i izrazitu plastičnost. Gledajući Gerićeva djela imamo osjećaj da gledamo skulpturu, a ne sliku. Kugle nikako nisu jednolične i statične. One se otvaraju, lome, sastavljaju ili rastavljaju ovisno o doživljaju promatrača. Gerićeve kugle nisu samo puki prikazi geometrijskog tijela i forme, već cjelokupne ideje koju umjetnik poručuje gledatelju. U svemiru je svemir, a u svemiru je kugla.

Izložba će biti otvorena do 7. lipnja, svakim radnim danom od 11 do 13 i od 17 do 20 sati, a program se ostvaruje u suradnji Kastafskog kulturnog leta i Grada Kastva.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

Vrati se natrag »