Održana promocija prigodnog poštanskog žiga i dopisnice hrvatske paraolimpijke Milke Milinković

Objavljeno 09.09.2017.

Osim žiga otisnuta je i prigodna dopisnica posvećena Milki Milinković i organizaciji filatelističke promocije.

Rijeka – U poštanskom uredu u Rijeci jučer je održana promocija poštanskog prigodnog žiga i prigodne dopisnice hrvatske paraolimpijke Milke Milinković u organizaciji Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije – HDOFM, Športskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke i Hrvatske pošte.
Prigodni poštanski žig i dopisnica posvećeni Milki Milinković bit će u uporabi od danas.

HDOFM od svog osnutka na filatelistički način promiče sportske uspjehe hrvatskih sportašica i sportaša na olimpijskim i paraolimpijskim igrama, ali i općenito afirmaciju hrvatskog sporta, olimpizma i svih pozitivnih vrednota koje krase sportsku kulturu. Upravo na tim osnovama HDOFM je pokrenuo filatelistički projekt Hrvatski olimpijci/paraolimpijci na poštanskim prigodnim žigovima koji su medalje osvajali od 1900. kada je Hrvat Milan Neralić prvi primio brončanu kolajnu. Sukladno takvoj programskoj orijentaciji, HDFM je inicirao uporabu prigodnog poštanskog žiga od dana 9. rujna 2017. u Rijeci koji je posvećen, nažalost iznenadno preminuloj najpoznatijoj hrvatskoj paraolimpijki Milki Milinković, koja je prije 25. godina osvojila prvu paraolimpijsku medalju u Barceloni 1992. u bacanju koplja za Republiku Hrvatsku. Rođena je u mjestu, Dabar, Sanski Most, BiH, 7. travnja 1955, a preminula je 11. lipnja 2017. u Rijeci. Osvojila je u atletici 8 paraolimpijskih medalja i to 7 kao olimpijka bivše države, a jednu za Republiku Hrvatske. Od toga dvije su zlatnog sjaja, dva srebrna odličja i četiri brončane medalje. Po broju osvojenih paraolimpijskih medalja i nastupa na paraolimpijskih igrama (10), jedina u svijetu, spada u red svjetskih najpoznatijih paraolimpijskih sportskih junakinja. Do svoje smrti obnašala je dužnost predsjednice Športskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke.

Promocija prigodnog žiga Milka Milinković u Rijeci nema samo poštansku-sportsku dimenziju već prerasta u društveno-kulturni događaj jer je Milka Milinković atletska heroina ne samo u hrvatskim okvirima nego i istinska legenda svjetskog paraolimpijskog pokreta. Kao hrvatska olimpijka, koja je preminula u 62. godini, Milka Milinković je ostavila bogatu sportsku ostavštinu i dala nemjerljiv doprinos razvoja paraolimpizma i sporta osobama s invaliditetom čije je ime utkano zlatnim slovima u hrvatsku sportsku povijest. Osim žiga otisnuta je i prigodna dopisnica posvećena Milki Milinković i organizaciji filatelističke promocije.

Ovaj specifični društveno-kulturni događaj uveličali su svojim prisustvom uz prigodan govor: Hrvoje Felker, regionalni izvršni direktor Hrvatske pošte, Valerij Jurišić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko goranske županije, Darko Ivošević, glavni tajnik Zajednice sportova Primorsko-goranske županije, Miljenko Mišljenović, potpredsjednik Športskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke, Zvonimir Brozić, predsjednik Saveza športova osoba s invaliditetom Primorsko-goranske županije, Željko Kamenar, predstavnik Filatelističkog numizmatičkog društva Rijeka.

N. C. / PodUčkun.net

Oznake:

Vrati se natrag »