Očuvanje vlaškog ili žejanskog jezika

Objavljeno 16.07.2010.

zejane_sm…prezentacija portala, koji se može pratiti na ovom linku, i projekta ‘Očuvanje vlaškog ili žejanskog jezika’ održati će se večeras, s početkom u 20 sati u vijećnici Općine Matulji…

Matulji – Ova je stranica stvorena kako bi vlaški ili žejanski jezik (tkz. istrorumunjski) predstavila široj publici.

Ona je dio nastojanja da se taj ugroženi jezik sveobuhvatno dokumentira, u skladu s ciljevima projekta Očuvanje vlaškog ili žejanskog jezika.

Budući da je dokumentiranje jezika postupan proces, nadamo se da ćemo učiniti više od pukog prikupljanja uzoraka jednog ugroženog jezika; cilj nam je stvoriti autentičan zapis o načinu života, povijesti mjesta i znanju pohranjenu u jeziku i prenošenu njime – sve u vlastitim riječima izvornih govornika, kaže uvodni tekst na portalu http://www.vlaski-zejanski.com/, interaktivnoj web stranici s ciljem upoznavanja široke publike s gotovo zaboravljenim jezikom rumunjske nacionalne manjine koja već stoljećima obitava na području Žejana.

Stranica je nastala u sklopu projekta ”Očuvanje vlaškog ili žejanskog jezika’’, koji će, kao I sam portal, biti predstavljeni večeras, s početkom u 20 sati, u vijećnici Općine Matulji. O projektu udruge ‘’Tragovi’’ i Etnografskog muzeja Istre govorit će autorica i voditeljica dr.sc. Zvjezdana Vrzić.

.

zejane

Ivan Mellor / Liburnija.net

Oznake: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vrati se natrag »