Neočekivano konstituirana Županijska skupština: Akcija mladih podržala Fabijanića i prekinula pat-poziciju @ Rijeka

Objavljeno 14.07.2017.

Neočekivano je bilo to što su za Fabijanića glasali i članovi Akcije mladih, iako su imali svog kandidata za predsjednika, Marija Alempijevića, a ovakav rasplet iznenadio je i vladajuće i oporbene vijećnike koji su očekivali da se Skupština niti u drugom pokušaju neće uspjeti konstituirati već će se ići na “treću sreću” krajem kolovoza.

Rijeka – Neočekivanim obratom konstituirana je jučer Skupština Primorsko-goranske županije, a Erik Fabijanić izabran je predsjednika županijskog parlamenta. Neočekivano je bilo to što su za Fabijanića glasali i članovi Akcije mladih, iako su imali svog kandidata za predsjednika, Marija Alempijevića, a ovakav rasplet iznenadio je i vladajuće i oporbene vijećnike koji su očekivali da se Skupština niti u drugom pokušaju neće uspjeti konstituirati već će se ići na “treću sreću” krajem kolovoza.

Podsjetimo, na prvoj konstituirajućoj sjednici nije prošao Franjo Butorac kao kandidat lijeve koalicije jer je osvojio 23 glasa podrške – toliko ih, naime, vijećnika u Skupštini imaju SDP i partneri, dok oporba ima isti broj članova. Nakon toga, Akcija mladih istaknula je Alempijevića kao kandidata i otvorila dugotrajne pregovore s SDP-om i partnerima koji su završili neuspjehom (http://www.liburnija.net/nema-dogovora-oko-zupanijske-skupstine-akcija-mladih-prozvala-komadinu-kao-krivca-za-moguce-izbore/). Stoga se činilo da će i novi pokušaj konstituiranja propasti, posebice kada je Alempijević kao prvi prijedlog za predsjednika Skupštine dobio 20 glasova od potrebna 24. No, kod glasanja za Fabijanića, Alempijević i kolege podržali su vijećnika “suprotne” opcije, obrazloživši to željom za konstruktivnošću i izbjegavanjem novih izbora.

– Župan Komadina je rekao da će rađe poginuti na izborima nego za zelenim stolom, da se Skupština nije konstiturala, na nove izbore išli bi samo vijećnici, a župan bi te izbore mogao gledati mirno iz fotelje. Konstituiranjem Skupštine njegova fotelja više nije sigurna i ako idemo na nove izbore onda će i župan dobiti priliku da se na njima natječe. Ovim činom natjerali smo župana da surađuje sa Skupštinom i svim vijećnicima, jer većine nemaju. Koaliciju i koalicijski sporazum nismo niti ćemo potpisivati, a da smo ga htjeli potpisati dobili bismo upravo sve ono o čemu se sada špekulira: fotelje, upravne i nadzorne odbore i sve ono što su nudili za koaliciju na koji mi nismo htjeli pristati. Gospodu iz SDP-a podržali smo mimo njihove volje i znanja, a to svjedoče i njihove “zbunjene face” na sjednici. Većinu u Skupštini ni koalicijski sporazum nemaju, a ako gospodin župan toliko voli izbore nek pokaže zube Skupštini pa ćemo nakon nedonošenja proračuna i vijećnici i župan na izbore, kazali su iz Akcije mladih.

Fabijanić je tako skupio 25 glasova, a kao potpredsjednici su izabrani Marija Dujmović Pavan i Robert Maršanić.

– Nije stvar u tome da li ćemo prejudicirati glasanje, ljudi su izabrali Županijsku skupštinu u ime građana, stranačkih lista i ovdje je samo pitanje odgovornog ponašanja. Članovi Županijske skupštine su izabrani da bi donosili odluke i očito da je prevladala ozbiljnost, zrelost te shvaćanje situacije u kojoj smo se našli. Ja se ne bavim trgovinom, već 27 godina sam u politici. Mi ih nismo pridobili ničim, izuzev zdravim razumom. Nisam znao da će Akcija mladih glasati za mene. Županijska skupština unazad 16 godina funkcionirala je vrlo kvalitetno, jer su u pravilu uvijek izabrani i vrlo kvalitetni ljudi, rekao je Fabijanić.

Župan Komadina čestitao je Fabijaniću, kao i novim potpredsjednicima na izboru te najavio prvu radnu sjednicu Županijske skupštine za 27. srpnja.

– Dobro da je brod krenuo kako bi se čim prije počelo raditi. Za prvu radnu sjednicu već imamo spremnih za raspravu 25 točaka dnevnog reda, rekao je župan Komadina zaključujući konstituirajuću sjednicu.

Davor Žic / PodUčkun.net

tagovi: županijska skupština, erik fabijanić, mario alempijević, pod učkun, akcija mladih, sdp, rijeka, zlatko komadina,

Vrati se natrag »