Misliti zajednicu – Najavljen drugi javni program nove riječke platforme Građani svom gradu

Objavljeno 16.03.2017.

misliti zajednicu vizual

24. ožujka održat će se središnji događaj – otvorena diskusija Misliti zajednicu na kojoj će Pia Bartsch, Suvi-Sinikka Solkio i Martta Tuomaala predstaviti djelovanje finske fondacije Kone i Trijenala umjetnosti u zajednici, dok će Andreja Kulunčić predstaviti segment svoje umjetničke prakse ostvarene kroz suradnje s raznim zajednicama i posvećene aktualnim društvenim problemima. U 22 sata nastavlja se after-party u riječkom KUD Roma s koncertom Pehlin Kingsa.

Rijeka – Od 20. do 28. ožujka u Križanićevoj 6a, u sklopu drugog javnog programa nove riječke platforme Građani svom gradu, održat će se javne prezentacije, panel diskusija, filmske projekcije, koncert i dvije radionice. Program Misliti zajednicu nastaje u okviru promišljanja budućeg djelovanja nove platforme Građanke svom gradu kroz koju ćemo nastojati potaknuti komunikaciju i interakciju šire zajednice kroz programe umjetnosti u zajednici, pokretanje novih projekata i podršku postojećim inicijativama u Rijeci i regiji. Okosnica programa je gostovanje Pie Bartsch, Suvi-Sinikke Solkio i Martte Tuomaale, triju umjetnica koje na različite načine surađuju s finskom fondacijom Kone koja se bavi društveno-umjetničkim praksama ili takozvanim community art-om. Kroz djelovanje fondacije u Finskoj su ostvareni značajni uspjesi u tom polju, od organiziranja Trijenala umjetnosti u zajednici, zapošljavanja umjetnica i umjetnika kao regionalnih savjetnica/ka ili poticanja novih oblika nacionalnog normiranja, financiranja, prezentiranja i sagledavanja takvih praksi u umjetničkom kontekstu i široj javnosti.

Studentice i studenti Akademije primijenjenih umjetnosti, Pedagogije, Kulturologije i Povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci imat će priliku sudjelovati na radionici koju će u prostoru Križanićeve 6a od 20. do 21. ožujka voditi Pia Bartsch i Martta Tuomaala, uz pomoć pedagoginje Natali Bosić, povjesničarke umjetnosti Ivane Golob Mihić te nezavisne kustosice i povjesničarke umjetnosti Ivane Meštrov. Dok je radionica za studente zatvorenog tipa, prezentacije i predavanja Pie Bartsch, Martte Tuomaale (20. ožujka) i Ivane Meštrov (21. ožujka) javnog su karaktera. Dana 21. ožujka prikazat će se i eksperimentalni film Althee Thauberger Preuzmimo Benčić stvoren u suradnji sa 70-ero djece iz Rijeke, uz razgovor s voditeljicama Vijeća mladih Benčić koji se razvio iz te ideje. Dijelom dokumentarac, dijelom fikcija, film prati aktivnosti i razmišljanja djece tijekom šest tjedana za vrijeme kojih su djeca zaposjela H i T zgrade bivše tvornice Rikard Benčić u Rijeci.

Uz gošće iz Finske, 22. ožujka će se u prostoru Križanićeva 6a predstaviti brojni projekti iz Rijeke i okolice, uključujući edukativne, kazališne i književne, kao i projekte iz polja vizualnih umjetnosti. Imat ćemo prilike upoznati Peti Ansambl HNK, Vijeće mladih Benčić, Stribor — Mladi za mlade, Forum kazalište, Književnost uživo, Kortil uživo, Park|i|g|ralište, Multisenzorički vrt Učeničkog doma Podmurvice, Pisac i građanin, Kastafsko kulturno leto — Ritam dvorišta, Kulturni HUB Drenova i Hrana, a ne oružje. Riječ je o nizu projekata koji, iako se rijetko sami identificiraju kao umjetnost u zajednici, aktivno djeluju u našem gradu, i ostvaruju se u bliskom kontaktu sa zajednicom. Program će završiti u večernjem druženju uz hranu u koncepciji projekta Hrana, a ne oružje.

Nastavno na ova predstavljanja, 23. ožujka održat će se još jedna otvorena radionica Je li to umjetnost i je li uopće bitno? pod vodstvom Pie Bartsch, Suvi-Sinikke Solkio i Martte Tuomaale. Iste večeri u Križanićevoj 6a prikazat će se dokumentarni film Zorana Kreme Teatar Chaplin – tragikomedija u četiri čina koja govori o grupi mladih Roma koji su pod vodstvom Nasera Sokolija odlučili osnovati prvi amaterski romski teatar u Europi.

Pored dosad spomenutih programa, 24. ožujka održat će se i središnji događaj – otvorena diskusija Misliti zajednicu na kojoj će Pia Bartsch, Suvi-Sinikka Solkio i Martta Tuomaala predstaviti djelovanje finske fondacije Kone i Trijenala umjetnosti u zajednici, dok će Andreja Kulunčić predstaviti segment svoje umjetničke prakse ostvarene kroz suradnje s raznim zajednicama i posvećene aktualnim društvenim problemima. U 22 sata nastavlja se after-party u riječkom KUD Roma s koncertom Pehlin Kingsa.

Cijeli program Misliti zajednicu završit će 28. ožujka, kada Shawn Van Sluys predstavlja projekt ArtsEverywhere kanadske fondacije Musagetes, koja je svojim višegodišnjim djelovanjem u Rijeci već ostavila traga na umjetničkoj sceni, a ostavljat će ga i dalje, kroz svoju podršku platformi Građani svom gradu. Ovom prilikom predstavit će se i novoosnovana platforma Građanke svom gradu, kao i rezultati radionice sa studentima i studenticama s početka tjedna.

Podsjetimo, projekt Građani svom gradu medijacijska je platforma i svojevrstan eksperiment. Utemeljen na principu otvorenosti, solidarnosti i participativnosti te na imperativu promišljanja i stvaranja zajednica kroz interdisciplinarne prakse, u svojoj strukturi okuplja sve zainteresirane pojedinke i pojedince, udruge i institucije s riječke kulturno-umjetničke scene, a realizira se uz potporu kanadske fondacije Musagetes i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, čiji prostor u Križanićevoj 6a koristi kao svoju bazu. Naziv je preuzet sa zidne posvete Građani svom gradu / Rijeka 1983, jedne od brojnih sličnih riječkih spomen ploča, koja se nalazi na početku Križanićeve ulice. Ploča govori o dobrovoljnom angažmanu, vjerojatno naših današnjih susjeda kao i nekih ranijih stanara, građana i građanki, u izgradnji zajedničkog dobra. Osim želje da se nadovežemo na ideje zajedništva i participacije čije utjelovljenje je i sama lokacija na kojoj boravimo, želimo da se s nama lakše identificira što veći broj građana i građanki te stoga koristimo i varijaciju – Građanke svom gradu.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vrati se natrag »