Kurelić: Kohabitacija građanima donosi korist – Progresivne mjere Vijeće proširilo na preko 500 obitelji @ Opatija

Objavljeno 02.08.2017.

Amandmanima vijećničke većine tako je značajno povećan obuhvat Opatijaca koji su uključeni u ove progresivne politike – prema prijedlogu gradonačelnika Dujmića, oslobođeno plaćanja vrtića trebalo je biti 34 djece, a sada je taj broj povećan na čak 170 djece, a iz odluke o besplatnim udžbenicima bili su izostavljeni srednjoškolci, pa je amandmanom kojim su i oni uključeni, sufinanciranje dobilo još oko 400 opatijskih obitelji.

Opatija – Kohabitacija gradonačelnika Ive Dujmića i Gradskog vijeća u kojem većinu imaju članovi Koalicije za bolju Opatiju najveće koristi donosi opatijskim građanima, zaključili su na tiskovnoj konferenciji održanoj jutros ispred Ugostiteljske škole članovi vijećničke većine, odnosno SDP-a, Akcije mladih, IDS-a, HSU-a i Unije Kvarnera.

– Posljednja sjednica Vijeća pokazala je kako kohabitacija može biti dobra. Gradonačelnik Dujmić predložio je određene mjere pronatalitetne politike, koje smo smatrali dobrima, ali nedovoljnima za željene učinke. Stoga smo podnijeli amandmane kojima su te mjere proširene na veći broj građana, a zadovoljni smo što je gradonačelnik prepoznao da se njima unapređuju njegovi prijedlozi i podržao amandmane, kao i zbog činjenice da su vrlo progresivne mjere u Gradskom vijeću usvojene jednoglasno, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Robert Kurelić (AM).

Radi se o mjerama kao što su besplatni udžbenici za osnovnoškolce i sufinanciranje u iznosu od 750 kuna za srednjoškolce, značajno podizanje naknada za novorođenčad na 10.000 kuna za prvo dijete uz porast od po 5.000 kuna za svako sljedeće, ali i oslobađanje plaćanja vrtića za svako drugo i sljedeće dijete u obitelji. Amandmanima vijećničke većine tako je značajno povećan obuhvat Opatijaca koji su uključeni u ove progresivne politike – prema prijedlogu gradonačelnika Dujmića, oslobođeno plaćanja vrtića trebalo je biti 34 djece, a sada je taj broj povećan na čak 170 djece, a iz odluke o besplatnim udžbenicima bili su izostavljeni srednjoškolci, pa je amandmanom kojim su i oni uključeni, sufinanciranje dobilo još oko 400 opatijskih obitelji.

– Na sjednici su usvojene i značajne mjere za građane treće životne dobi, kojih ima više od 3.000 u Opatiji. Tako će svi umirovljenici koji primaju mirovinu manju od 3.000 kuna, dobiti dvaput po 500 kuna jednokratne pomoći godišnje i financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja u iznosu od 840 kuna godišnje. HSU podržava ove mjere, a mi ćemo se pobrinuti da naši građani budu o njima dobro informirani te da ih iskoriste svi oni koji na to imaju pravo, kazao je Dušan Mušćo (HSU).

Fernando Kirigin (SDP) kazao je kako mu je drago da je gradonačelnik kao čuvar proračuna podržao amandmane kojima je u prava poput besplatnog vrtića i sufinanciranih udžbenika uključeno još petstotinjak obitelji u Opatiji i dodao kako se nada da zbog usvojenih mjera neće biti neugodnih iznenađenja u proračunu za iduću godinu, odnosno da neće biti uskraćena neka druga dosad osigurana prava.

Kirigin se osvrnuo i na situaciju s Festivalom Opatija, čijim su poslovanjem vijećnici izrazili veliko nezadovoljstvo na nedavnoj sjednici.

– Na sjednici smo usvojili paket mjera koji će donijeti značajne koristi većem broju građana. Podržali smo rebalans jer nismo htjeli zaustaviti razvoj grada, ali isto tako očekujemo ozbiljne odgovore od ravnatelja Festivala Ernieja Gigantea Deškovića na sljedećoj sjednici. Želimo biti informirati kako se i na što trošio novac, kako bismo o tome mogli izvijestiti građane, jer želimo da se točno zna kako je utrošena svaka proračunska kuna, kazao je Kirigin.

Predsjednik Vijeća Kurelić dodao je kako će se donošenju idućeg proračuna pristupiti znatno drugačije, odnosno neće se dozvoliti situacija u kojoj je budžet vijećnicima poslan 15 dana pred sjednicu po principu „uzmi ili ostavi“.

– Mogu najaviti da ćemo o proračunu raspravljati na barem dvije sjednice, da će se dati dovoljno vremena da se pripreme amandmani i da vijećnici dobiju sve informacije koje ih zanimaju o trošenju proračunskih sredstava. Sve stavke, osobito one koje se odnose na gradske tvrtke i ustanove, bit će detaljno provjerene, a od njihovih čelnika očekujemo i kvalitetna objašnjenja i financijske planove, kazao je Kurelić.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , , , , , ,

Vrati se natrag »