Klapa Kastav od 17. do 21. srpnja sudjeluje na 3. Europskim zborskim igrama @ Latvija

Objavljeno 16.07.2017.

Značajno je istaknuti, kako će u navedenoj natjecateljskoj kategoriji Klapa Kastav nastupiti izravno u finalnom dijelu natjecanja zahvaljujući iznimnim rezultatima ostvarenim posljednjih nekoliko godina na međunarodnim natjecanjima.

Kastav – Nakon iznimno uspješnog koncerta održanog početkom srpnja u Kastvu u suradnji s Tamburaškim orkestrom HRT-a i maestrom Sinišom Leopoldom, kojim je predstavila svoj novi album More, nebo, zemja te obilježila 25. obljetnicu uspješnog rada, Klapa Kastav, pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, odlazi na 3rd European Choir Games – 3. Europske zborske igre.

Riječ je o najprestižnijoj europskoj zborskoj manifestaciji, koja će se od 16. do 23. srpnja ove godine održati u glavnom gradu Latvije, Rigi, dok će Klapa Kastav nastupiti u njenom prvom dijelu ove od 17. do 21. srpnja. Na 3. Europskim zborskim igrama će, u 10 različitih natjecateljskih kategorija, nastupiti 165 zborova iz 36 zemalja sa svih kontinenata svijeta, budući da je ovo natjecanje otvoreno i za zborove koji nisu s europskog kontinenta.

Što se natjecateljskog dijela programa tiče, Klapa Kastav će nastupiti 18. srpnja, i to u kategoriji broj C9 – Folklor a cappella, a predstavit će se zahtjevnim repertoarom klasičnog klapskog programa: ‘Vo je naša zemja (glazba: Mojimir Ćaćija, stihovi: Jakov Dukić), Sutra će te ponit (glazba: Krešimir Magdić, stihovi: Jakša Fiamengo), Dalmatino, povišću pritrujena (glazba i stihovi: Ljubo Stipišić) i Linđo (glazba: Vladimir Berdović, stihovi: narodni). Konkurencija kastavcima će biti iznimno jaka, budući da će u spomenutoj kategoriji nastupiti 20 zborova iz 13 zemalja čitavog svijeta: Hrvatska, Indonezija, Južnoafrička Republika, Kanada, Kina, Latvija, Mađarska, Njemačka, Rumunjska, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Sjeverna Irska i Velika Britanija. Na 3. Evropskim zborskim igrama u Rigi će boje naše zemlje pored Klape Kastav braniti i dva zagrebačka zbora: Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci te Mješoviti zbor INA.

Značajno je istaknuti, kako će u navedenoj natjecateljskoj kategoriji Klapa Kastav nastupiti izravno u finalnom dijelu natjecanja zahvaljujući iznimnim rezultatima ostvarenim posljednjih nekoliko godina na međunarodnim natjecanjima. To se posebno odnosi na osvojenu zlatnu diplomu u kategoriji Folklor na 8. Međunarodnom zborskom festivalu ISOLA DEL SOLE 2016 održanog u Italiji. Nedavno je, za ovaj veliki uspjeh na međunarodnoj glazbenoj i zborskoj sceni, Klapa primila nagradu Primorsko – goranske županije za ostvarene rezultate u unapređenju kulture u 2016. godini.

Pored nastupa u natjecateljskoj konkurenciji, Klapa Kastav će 19. srpnja na ljetnoj pozornici u samom centru Rige u Vermanes Garden održati i Friendship concert, što će svakako pridonijeti cjelovitosti prezentacije hrvatske glazbene i sveopće kulturne baštine.

Odlazak Klape Kastav na 3. Europske zborske igre bit će ostvareno uz veliku financijsku potporu Grada Kastva, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Primorsko – goranske županije.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

Vrati se natrag »