Kako reagirati u opasnosti: Udruge eRIpio i RZMO održavaju strukovne vježbe civilne zaštite @ Matulji

radio_mreza_za_opasnost

Vježbe će trajati od danas 4. studenog pa do nedjelje 6. studenog, na području Lisine i bunkera u Zvonećoj.

Matulji – Vježbe strukovnih udruga za civilnu zaštitu eRIpio i RMZO održat će se tijekom tri dana predstojećeg vikenda, odnosno od danas 4. studenog pa do nedjelje 6. studenog, na području Lisine i bunkera u Zvonećoj.

„eRIpio“ – Hrvatska udruga za promicanje vrijednosti i tehnika civilne zaštite eRIpio osnovana je 31. svibnja 2012. godine, a danas broji preko 50 članova koji su ujedno dugogodišnji istaknuti pripadnici postrojbi civilne zaštite koje djeluju na području Primorsko-goranske i Istarske Županije.

Ciljevi Udruge su promicanje vrijednosti civilne zaštite te organizacija i provedba svih oblika obučavanja u tehnikama civilne zaštite za operativno djelovanje uslijed velikih nesreća i katastrofa. Pod tehnikama civilne zaštite smatraju se operativne procedure koje se primjenjuju kod spašavanja iz ruševina, spašavanja iz vode, RKBN zaštite, logistike i prve pomoći.

Od svoga početka, članovi Udruge se autonomno osposobljavaju za djelovanje u svim specijalnostima civilne zaštite, pa su tako do sada provedene brojne radionice, obučni kampovi i stručna predavanja te tri pokazne vježbe. Takvim konceptom osposobljavanja, nadograđuje se razina znanja stečena kroz institucionalna osposobljavanja kojima članovi Udruge pristupaju po pozivu Državne intervencijske postrojbe CZ RH – Odjel Rijeka ili JLP(R)S.

Radio mreža za opasnost (RMZO) je strukovna udruga građana koja okuplja sve zainteresirane, poglavito radio operatere, za rad u sustavu zaštite i spašavanja (ZiS). Cilj je uspostaviti i održavati samodostatnu i samostalnu radio komunikacijsku mrežu neovisnu o zemaljskoj ili satelitskoj infrastrukturi koja bi se zapustila u rad u slučaju velike nesreće ili katastrofe. Okosnicu rada čine radioamateri, operateri kojima je u okviru rada Udruge radio uređaj instrument, a ne svrha za uspostavljanje veze.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!