Izložbeni program Kastafskog kulturnog leta nastavlja se izložbom Gladijatori

Objavljeno 08.08.2017.

arhiva: Crkva Sv. Trojice

– Za nastala djela ne možemo reći da su produkt stvaralačkog egzibicionizma već su produkt sukusa umjetnikovih misli, intuicija, doživljaja svijeta koji ga okružuje, odnosno same unutarnje biti koju svaki umjetnik posjeduje u sebi, stoji u najavi izložbe.

Kastav – Izložbeni program Kastafskog kulturnog leta nastavlja se izložbom Gladijatori, autora Želimira Hladnika. Otvorenje izložbe zakazano je za četvrtak, 10. kolovoza, s početkom u 20 sati u crkvici Sv. Trojice, na Trgu Lokvina u Kastvu.

Želimir Hladnik rođen je 1957. godine u Zagrebu. Diplomirao je 1985. godine na Odjelu likovne kulture Pedagoškog fakulteta u Rijeci, kod prof. dr. sc. Radmile Matejčić, a izborni kolegij Kiparstvo kod prof. Josipa Diminića. Godine 2001. Magistrirao je kiparstvo na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani kod prof. Dušana Tršara. Od 1995. godine zaposlen je na Odjelu za likovne umjetnosti u Rijeci, a kao redovni profesor predaje na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti kolegij Kiparstvo. Do sada je priredio više od 37 samostalnih i 87 skupnih izložbi. Od 1995. godine stalni je suradnik Međunarodne studentske kiparske škole Montraker u Vrsaru i mentor odabranih studenata Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Skulpture izvedene u javnim prostorima nalaze se u Vrsaru, Fužinama i Sv. Kuzmu. Za svoj rad primio je više nagrada i priznanja. Živi i radi u Rijeci.

– Gladijator kao pojam asocira nas na vječitu borbu, i pojedinca koji je osuđen da se bori. Tako se i umjetnik u želji za stvaranjem bori poput gladijatora, tražeći nove vizije i forme svojih djela. Upravo tako nastaje i ciklus djela kipara Želimira Hladnika pod ovim nazivom. Umjetnik već duže vrijeme stvara ciklus djela pod nazivom Gladijatori koja su prožeta idejom borbe u istraživanju materijala i forme djela. Gladijatori nastali 2017. godine izrađeni su od patiniranog drva. Drvo kao materijal asocira na svojevrsnu jedinstvenost, kompaktnost i jezgrovitost. Za Gladijatore se može reći i da su sukus povijesno-zbiljskih matrica i ustrajnosti na putu umjetnika ka novoj realnosti, krajnjoj jezgrovitosti i iskrenoj ironiji. Za nastala djela ne možemo reći da su produkt stvaralačkog egzibicionizma već su produkt sukusa umjetnikovih misli, intuicija, doživljaja svijeta koji ga okružuje, odnosno same unutarnje biti koju svaki umjetnik posjeduje u sebi, stoji u najavi izložbe.

Izložba je otvorena svakim danom od 11 do 13 sati i 17 do 20 sati.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

Vrati se natrag »