IKB Ča-skalica: Karnevalska udruga Vežgani, Lošinjski karneval i Vavek parićani @ Kanal Ri

Objavljeno 04.02.2014.

ikb_ca_skalica_2013

Kako nam je najavio voditelj emisije, NIkola Peršić, gledamo se večeras uživo, s početkom u 21 sat, na Kanalu Ri, a kot i vavek delit će se i vredne nagradi.

Matulji / Rijeka – Maškarano izdanje IKB Ča-skalice večeras će ugostiti predstavnike Karnevalske udruge Vežgani s Cresa, članove Lošinjskog karnevala i matuljske udruge Vavek parićani. Kako nam je najavio voditelj emisije, NIkola Peršić, gledamo se večeras uživo, s početkom u 21 sat, na Kanalu Ri, a kot i vavek delit će se i vredne nagradi.

Karnevalska udruga Vežgani osnovana je prije desetak godina nastavljajući organiziranje maškaranih događanja i svega oko maškara u Cresu. Maškare su dio naše otočne tradicije koja se na ovaj ili onaj način njeguje u Cresu. U novijoj povijesti, točnije 1993. godine oragniziranje svih maškaranih događanja preuzela je Karnevalska sekcija Kluba mladih Susajda. Uz sva lokalna događanja odmah iduće godine cresani su krenuli na Međunarodni riječki karneval sa maslom Galijoti i od tada pa do danas redoviti su i zapaženi učesnici međunarodne povrke na Riječkom karnevalu. Iz karnevalske sekcije Kluba mladih Susajda rođena je Karnevalska udruga Vežgani. Od prvotnih godina kad je creska grupa brojila osamdesetak članova broj je porasao na oko dvjestotinjak učesnika na riječkom karnevalu. Ako se uzme broj stanovnika u samom naselju Cres to je skoro deset posto zimi stalno nastanjenih stanovnika! To je podatak koji govori koliko su maškare značajne u Cresu. Ime Vežgani vezano je uz prvu masku sa kojom su Vežgani nastupili u Rijeci. Naime, prva je maska bila „Mačke“, a poznata je lokalna uzrečica „Vežgan si kakol meške va febraru“ (Napaljen si kao mačke u veljači), i tako smo postali i ostali Vežgani (u svakom pogledu!). Naravno, uz organizaciju odlaska na riječki karneval, organiziranje maškaranih zabava u creskom restoranu Nono Frane te preuzimanje vlasti na početku i suđenje pustu na kraju karnevala njegujemo i tradicionalne običaje kao što je „Plakanje pusta“ (oplakivanje pusta) koje se tradicionalno događa na pusni utori kada učesnici u crnim haljinama prekriveni bijelim plahtama idu gradom u jutrnjim satima do najkasnije podna i nariču te plaču za Pustom kojem će se suditi uz zvonca i škrebetalnice. Od ostalih karnevalskih događanja koje se događaju na području našeg grada svakako treba spomenuti tradicionalna događanja u Martinšćici, Orlecu, Loznatom, Belom gdje se na pusni utori maškare sa pustom obilaze mještaane uz pjesmu i veselje i skupljaju darove kojima se navečer svi zajedno počaste a svog pusta spale. Svakako najduža povorka je u Martinšćici. Ona počne u Vidovićima, prođe Martinšćicu u cijeloj dužini i završi u Miholašćici. Nakon zajedničke večere slijedi fešta i tradicionalno spaljivanje pusta točno u ponoć.

Lošinjski karneval je udruga koja prvenstveno ima svoj cilj u očuvanju kulturne baštine, prenošenju iste na mlađe generacije, organiziranju maškaranih tanaca i povorki, sudjelovanju na međunarodnom Riječkom karnevalu i na ljetnom Creskom karnevalu te promoviranju karnevalske lošinjske tradicije u medijima. Članovi smo udruge Hrvatskih karnevalista te Europske karnevalske udruge FECC. Udruga Lošinjski karneval njeguje tradiciju ne zna se koliko godina staru, ali službeno kao udruga djelujemo od 2000.godine i brojimo oko 150 članova.

Predstavnici udruge Vavek parićani predstaviti će aktivnosti vezane uz ovogodišnji Pust – izložbu maski prošlogodišnjih karnevala za vrijeme zvončarske smotre u Matuljima, otvaranje radionica pod nazivom “Pusna radionica za početnike”, izložbu slika u prostorijama općine Matulji pod nazivom “U susret velike 30-te obljetnice”, te mnoge druge zanimljivosti vezane uz udrugu.

I. Mellor / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , , , , ,

Vrati se natrag »