FOTO: Zaključen 15. Liburnia Film Festival – „Blink“ Jakova Labrovića proglašen najboljim filmom @ Opatija

Objavljeno 26.08.2017.

Publika je najvišom prosječnom ocjenom od 4,69 nagradila film „Tvornica je naša!“ autorice Vedrane Pribačić, a isti je film posebnim priznanjem nagradio i žiri uz obrazloženje da je to „film koji vraća vjeru u borbu protiv kapitalizma“.

Opatija – Žiri ovogodišnjeg Liburnia Film Festivala, u sastavu Igor Bezinović, Vasja Bibič, Veton Nurkollari, Jelena Maksimović i Eva Kraljević, jednoglasnom je odlukom nagradu za najbolji film dodijelio dokumentarcu „Blink“ autora Jakova Labrovića, „za intimno i potresno filmsko putovanje kroz različita psihofizička stanja“.

Publika je najvišom prosječnom ocjenom od 4,69 nagradila film „Tvornica je naša!“ autorice Vedrane Pribačić, a isti je film posebnim priznanjem nagradio i žiri uz obrazloženje da je to „film koji vraća vjeru u borbu protiv kapitalizma“. Oba filma festival nagrađuje novčanom nagradom od po 7.000 kuna, a Restart tehničkom uslugom izrade DCP-ja.

Nagradu za najbolji regionalni film dobio je kratki dokumentarac „Nonna“ Marija Pućića „za minimalistički pristup koji tematizirajući starost otvara brojna egzistencijalna pitanja“, te time ostvario direktan ulaz na radionicu BDC Discoveries uz popust od 50 posto na „entry fee“, koju osigurava Balkan Documentary Center.

Stručne nagrade dodijeljene su u kategorijama za najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka.

Nagrada za najbolju režiju ide Goranu Deviću za film “Buffet Željezara” zbog „pažljivo planiranog koncepta snimanja filma u ograničenim prostorno vremenskim uvjetima“, a uključuje autorovo sudjelovanje na radionici Ex Oriente Film Instituta dokumentarnog filma (IDF) iz Praga na koji je autor pozvan sa svojim sljedećim projektom.

Nagradu za najbolju fotografiju žiri je dodijelio Borisu Poljaku za film „Oni samo dolaze i odlaze“ zbog „umijeća pretvaranja voajerizma u liriku“.
Za „precizan montažni postupak koji doprinosi kvaliteti ovog jednostavnog i snažnog filma“ , za najbolju montažu nagrađen je Dario Bagarić za film „Kika“, dok nagrada za dizajn zvuka ide Tomislavu Domesu za film „Skoro ništa“, zbog načina na koji „vizualni pejzaži savršeno nadopunjuju one zvučne“.

Liburnia Film Festival zaključen je sinoć na Ljetnoj pozornici uz nastup grupe Toni Kitanovski & Cherkezi Orchestra. Nakon što su od ponedjeljka do četvrtka publici predstavljena čak 22 hrvatska dokumentarna filma, u posljednjoj večeri na prikazani su filmovi van konkurencije nastali u produkciji Restarta koji je ujedno i suorganizator festivala.

Fotogaleriju s posljednje večeri LFF-a pogledajte u nastavku teksta…

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

Oznake: , , , , , , ,

Vrati se natrag »