FOTO, VIDEO: Vino i vruja – Vatrogasci izronili 2.400 butelja koje su na dnu mora odležale godinu dana @ Ika

Objavljeno 05.08.2017.

Ukupno 2.400 butelja kvalitetnog vina izronjeno je jučer iz ikarske vrulje, a moći će se degustirati danas od 16 sati. Fotogaleriju s jučerašnjeg vađenja lani potopljenih boca pogledajte na ovom linku, a video koji smo tom prilikom snimili potražite u nastavku.

Ika – Velik broj znatiželjnika, što domaćih ”snaga”, što turista i kupača okupila je i zanitrigirala jučerašnja akcija vatrogasaca u ikarskom akvatoriju. Naime, ovog puta vatrogasci nisu imali ”vatreni”, nego ”vodeni” zadatak, k tome vrlo ugodan – ”skoknuli” su po vino.

Uz pomoć ronioca DVD-a Opatija i opatijske Javne vatrogasne postrojbe započeta je jučer u Iki trodnevna manifestacija „Vino i vruja“ koja koristi ikarski priridni kraški fenomen podmorskog izvora kao – frižider. Vatrogasci su iz mora izronili kaveze s buteljama kvalitetnog vina koje su točno pred godinu dana u vrulji na 22 metra dubine ostavljene na sazrijevanju u posebnim uvjetima, koji se, tvrde somelijeri, mogu osjetiti u okusu vina koje je bolje od onog čuvanog na klasičan način.

Ukupno 2.400 butelja iz vinarija Miklaužić, Petrač, Andrija, Prelac, Kabola, Plovanić i Iločkih podruma izronjenih iz morskih dubina posjetitelji Ike moći će kušati danas od 16 sati, no prije degustacije potopit će se nvoa tura butelja za iduću godinu.

– Ove godine u vruju ćemo potopiti oko 3.000 butelja vina, čime se nastavlja rast ove naše atraktivne manifestacije. Uz veći broj vinara, obogaćen je i program na kopnu, pa će tako posjetitelji moći uživati u degustaciji vina, a pripremamo i bogat zabavni program koji će uz glazbu ponuditi i zabavu kroz aukciju vina i potragu za potopljenim bocama u blizini plaže. Kada se smrači za sve posjetitelje pripremamo i spektakularnu kulisu na moru – Igru jedara i svjetla – najavio je Vjekoslav Zahej, predsjednik udruge Ikarski barkajoli.

Vina, koja će se moći kušati uz kupnju posebne degustacijske čaše, pratit će i specijaliteti restorana Knezgrad, dok će u zanimljivom programu, kojeg će voditi Extra Roby, nastupiti Alba i Leo te DJ Mriža. Kulturni dio manifestacije upotpunit će izložba fotografija „Kvarner va slike“ u organizaciji Fotokluba Color iz Rijeke i Mjesnog odbora Ika.

Fotogaleriju s jučerašnjeg vađenja lani potopljenih boca pogledajte na ovom linku, a video koji smo tom prilikom snimili potražite u nastavku.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vrati se natrag »