FOTO, VIDEO: Predizborno sučeljavanje kandidata za gradonačelnika – Borba ”bez rukavica” u uzavreloj atmosferi @ Opatija

Objavljeno 18.05.2017.

Gradonačelnik Ivo Dujmić ”pao” je na pitanju o programu rada Kulturno-turističkog centra, jer je prvo tvrdio da je program rada za sezonu gotov i dostupan na recepciji KTC-a, a nakon što su ga suočili s dokazom da to nije istina, zatražio od javnosti da pruži šasnu ravnatelju Festivala Deškoviću kojem treba vremena da posloži program.

Aleksandra Kućel Ilić i Srđan Brajčić

Opatija – Robert Kurelić pobjednik je sučeljavanja kandidata za gradonačelnika Opatije održanog sinoć u hotelu 4 opatijska cvijeta u organizaciji Novog lista. Predizborna ”konfrontacija” petorice aspiranata na čelnu poziciju u Gradu Opatiji održana je u naelektriziranoj atmosferi u dvorani ispunjenoj uglavnom ”stranačkim uzdanicama” stoga je posebno značajna činjenica da je kandidat Akcije mladih, s brojčano najslabijom podrškom uspio zaraditi najveći broj aplauza publike.

Vrlo dobro držao se i kandidat Liburnijske stranke Nikica Pažin, koji je u komunikaciji ”smirio loptu” i izbjegao svoj inače prilično agresivan i konfrontacijski stil komunikacije, dok je najgore prošao HDZ-ov kandidat Marko Ćorić kojeg je publika dvaput izviždala – prvi puta kada je kazao da mu je politički uzor Franjo Tuđman, a drugi puta kada je kazao kako će ”doći dan kada ćemo maknuti ime maršala Tita s opatijskih ulica”.

Ključna bitka, ipak, održala se između aktualnog gradonačelnika Ive Dujmića kao nezavisnog kandidata te njegovog zamjenika Fernanda Kirigina kao kandidata liste Za bolju Opatiju. Poseban sraz dogodio se oko pitanja Kiriginove kandidature za gradonačelnika i Dujmićeva napuštanja stranke, kada je kandidat SDP-a i partnera objasnio kako je odabran na isti način na koji su njegovi kolege dvaput ranije birali Dujmića za svog kandidata te kako je potporu kandidaturi potvrdila i županijska organizacija koja je Kirigina kooptirala u svoje predsjedništvo.

Robert Kurelić

Dujmić je kazao kako je on kao osnivač SDP-a u stranku upisao sve ljude koji su mu sada protivnici u izborima, na što je Kirigin odgovorio kako nije točno da je Dujmić osnivao SDP u Opatiji, ali da jest kao predsjednik upisao mnoge ljude, koje je sada izdao i na najružniji način okrenuo im leđa.

Jedna od osnovih tema kampanje jest parkiranje – s obzirom da koncesionaru, tvrtki Liburnia parking, ugovor ističe u veljači iduće godine, većina Opatijaca očekuje da se ”vrati dite materi”, odnosno da gradska tvrtka preuzme brigu o parkiralištima kao ”javnom dobru”.

Taj stav podržala je većina kandidata, pri čemu je Nikica Pažin upozorio na oprez jer prihodi od te djelatnosti u gradovima gdje je ona povjerena javnim tvrtkama – poput Pule ili Rijeke – iznose manje od onog što Opatija dobije od koncesionara.

Nikica Pažin

– Nisam siguran da je najbolje rješenje povjeriti parking gradskom poduzeću, jer to će značiti nove nadzorne odbore, upravna vijeća i prekomjerno zapošljavanje, a na štetu proračuna. Kroz koncesijske uvjete možemo diktirati priču, možemo od koncesionara tražiti veće naknade i fleksibilniji stav. Pa kad pred Opatijce stavimo izbor – hoćete li osam milijuna kuna prihoda od koncesije koji će nam omogućiti besplatni vrtić, udžbenike i ukidanje prireza, ili želite da parkingom gospodari gradska tvrtka, oni će moći odlučiti, kazao je Kurelić, koji smatra da sve važne odluke treba prepustiti građanima putem referenduma, nakon transparentne javne kampanje u kojoj će se jasno obrazložiti što se želi napraviti i što će to značiti za proračun i građane.

Fernando Kirigin

Novoizgrađeni centar Gervais također je bio u fokusu javnosti i kandidata, pri čemu su oporbeni kandidati Ivi Dujmiću spočitnuli brojne nedostatke nove zgrade, poput činjenice da je više od stotinu mjesta na balkonu neupotrebljivo jer se s njih ne može vidjeti niti pozornica niti filmsko platno.

Kirigin je kazao kako je sada puno sredstava utrošeno u program koji niti ne organizira Festival Opatija, ali da ga brine što će biti nakon 30. svibnja jer za cijelo ljeto zasad postoji najava samo jednog događanja, koncerta na Ljetnoj pozornici. Naglasio je kako program ne postoji, a ravnatelj Festivala je u izbornoj kampanji.

Ivo Dujmić

Pitanja oko programa najviše su zbunila gradonačelnika Dujmića, koji je prvo samouvjereno rekao kako je program objavljen i svima dostupan. Na pitanje gdje je dostupan program, kazao je – ”na recepciji KTC-a”, međutim, vjerojatno nije računao da će ga netko tijekom iste večeri demantirati. Naime, tijekom rasprave Danko Žitinić prošetao se od hotela 4 opatijska cvijeta gdje se održavalo sučeljavanje do KTC-a i vratio se sa svim propagandnim materijalima koje je pronašao, a koje se svode na letak s programom do kraja svibnja. Na pitanje zašto je rekao neistinu, Dujmić je kazao kako aktualni ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković ”zaslužuje šansu”.

– Program se radi, pa ne može sve biti gotovo preko noći. Za takve stvari treba vremena, kazao je Dujmić o programu za koji je pola sata ranije tvrdio da je objavljen i svima dostupan.

Marko Čorić

Kraj sučeljavanja i pitanja publike obilježio je i mali incident gosta koji je verbalno napao Dujmića da je u dogovoru s Nevenkom Tomićem kojem je navodno za bagatelnu cijenu prodao gradsku nekretninu u Iki iz koje sada Tomić pokušava izbaciti ženu s četverogodišnjim djetetom uz stalne prijetnje i ugrožavanje života. Gospodin koji se predstavio kao Kristijan, Dujmića je pozvao da kaže kakav ga partnerski odnos veže za Tomića i zbog čega mu predaje gradske stanove ispod cijene.

– Svi natječaji za gradske nekretnine provedeni su transparentno, a tu osobu ne poznajem i nikad ga nisam vidio niti čuo za njega, odgovorio je Dujmić. Atmosferu i detalj same završnice sučeljavanja zabilježili smo i video-snimkom koju možete pogledati u nastavku, dok je velika fotogalerija dostupna na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vrati se natrag »