FOTO: Večer posvećena folklornoj baštini Hrvatske – FA Zora nastupila u Centru Gervais @ Opatija

Objavljeno 04.09.2017.

U prvom dijelu nastupa otplesali su promen, čotiš, mazulin i potresujku kao nezaobilazne plesove šireg opatijskog kraja, dok su u drugom dijelu predstavili plesove Prigorja i Međimurja i glazbu hrvatskog zagorja uz neke od najljepših nošnji u Hrvatskoj. Veliku fotogaleriju sa subotnjeg nastupa pogledajte na ovom linku.

Opatija – Folklorni ansambl narodnih plesova i pjesama Zora iz Opatije u subotu navečer je prvi put od otvorenja Gervaisa nastupio u velikoj dvorani centra. Ova umjetnička folklorna družina sa 67 godina dugom tradicijom ima preko 4.000 nastupa i gostovanja u nogama, glasovima, kostimima i instrumentima u preko dvadeset zemalja svijeta. Ozbiljnost pristupa radu, dobra organizacija, mnogo proba i nastupa članove Zore čine vrhunskim folklorašima.

Pedesetak plesača i šest glazbenika pod vodstvom umjetničkog voditelja i koreografa Gabrijela Furnarića, kroz 16 koreografija iz različitih krajeva Hrvatske, predstavilo je okupljenoj publici našu folklornu baštinu. Pored istarskog baluna i krčkog tanca izveli su i plesove Liburnijskog krasa koji obuhvaćaju plesove Muna, Pasjaka i Žejana. U prvom dijelu nastupa otplesali su promen, čotiš, mazulin i potresujku kao nezaobilazne plesove šireg opatijskog kraja, dok su u drugom dijelu predstavili plesove Prigorja i Međimurja i glazbu hrvatskog zagorja uz neke od najljepših nošnji u Hrvatskoj.

Od svojeg osnutka do danas kroz Zoru je prošlo 1.500 plesača. Neki od njih djelovali su ili djeluju kao članovi i dvadeset-trideset godina posvetivši Zori veliki dio svojega života. Danas kao i tijekom svih godina svoje bogate prošlosti cilj im je istraživati, prikupljati, umjetnički obrađivati te scenski utjeloviti najljepše primjere bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Veliku fotogaleriju sa subotnjeg nastupa pogledajte na ovom linku.

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

Oznake: , , , , , ,

Vrati se natrag »