FOTO: Ustav Republike Hrvatske ispisao prvo kazališnu slovo u centru Gervais @ Opatija

Objavljeno 04.05.2017.

Pred ispunjenim gledalištem KTC-a Gervais gostovalo je Kazalište Kerempuh iz Zagreba s predstavom inspiriranom istoimenim filmom nastalom po scenariju Rajka Grlića i Ante Tomića. Veliku fotogaleriju s predstave pogledajte na ovom linku

Opatija – Prva predstava ”za velike” preksinoć je ”zagrijala” daske pozornice Kulturno-turističkog centra Gervais – gledalište, ispunjeno do posljednjeg mjesta, imalo je zadovoljstvo pogledati Kerempuhovu uspješnicu “Ustav Republike Hrvatske”.

– Budući da je praizvedba predstave bila u veljači ove godine, možemo reći da ju je opatijska publika imala prilike vidjeti tek što je izašla ispod redateljskog čekića Vinka Brešana, kazala je Petra Borovac iz Festivala Opatija.

Dramaturški zaplet ove predstave inspiriran je realnim napetostima nacionalne i diskriminacije seksualne orijentacije koje desetljećima nagrizaju hrvatsko društvo. Gotovo oksimoronski je okarakteriziran lik profesora Vjeke Kralja koji se kao ultradesničarski homoseksualac suprotstavlja hrvatskom policajcu srpske nacionalnosti koji se iz Vasilija prekrstio u Antu. Doslovno i figurativno, rane izazvane verbalnim i fizičkim sukobima, koje trpe diskriminacijom zahvaćeni Ante i Vjeko, liječi medicinska sestra, Antina supruga Maja.

Stominutna predstava, osim što je ispunjena emotivnim trenucima, prožeta je i komičnim situacijama koje neminovno proizlaze iz ove apsurdne konfrontacije. Naposljetku, kod oba lika nadvladaju ljudske vrline nad prišivenim društvenim etiketama.

– ”Ustav Republike Hrvatske” pokazuje da Ustav Republike Hrvatske, koliko god bio temeljni akt modernog hrvatskog društva, često je gažen i ignoriran, kazala je Borovac dodavši kako je sljedeća predstava na rasporedu 11. svibnja, kada u goste dolazi Teatar Gavran s ”Parovima”.

Veliku fotogaleriju s predstave pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

Oznake: , , , , , , ,

Vrati se natrag »