FOTO: Svjetskom premijerom filma Nonna započeo 15. Liburnia Film Festival @ Opatija

Objavljeno 22.08.2017.

Današnji, drugi dan Liburnia Film Festivala donosi filmske naslove nekih znanih i nagrađivanih autora, ali i one mladih snaga koji se bave temama politike te radničkih i ljudskih prava. Očekuje nas cjelovečernji filmski program u konkurenciji, podijeljen u dva dijela. Fotogaleriju s otvorenja festivala i tribine o kulturi pogledajte na ovom linku….

Opatija – Jubilarno, 15. izdanje Liburnia Film Festivala otvoreno je sinoć na maloj sceni Ljetne pozornice svjetskom premijerom dokumentarca “Nonna” riječkog autora Maria Pućića, čija kamera fiksno promatra nonu koja živi sama i odbija ustati iz kreveta.

Ipak, najveća pozornost prve večeri festivala pripala je i „najrazvikanijem“ filmu u ovogodišnjoj ponudi hrvatske smotre dokumentarnog filma – novom dugometražnom dokumentaracu Roberta Tomića Zubera “Život od milijun dolara” koji prati događaje nakon velike humanitarne kampanje za liječenje Nore Šitum i borbu njenih roditelja da saznaju što se dogodilo s novcem prikupljenim u kampanji.

U drugom dijelu večeri, prikazana su dva zanimljiva kratkometražna filma. “Parada” Arijane Lekić – Fridrih koji prati atmosferu obilježavanja 20. obljetnice vojne akcije Oluja, a “White Trash” Sunčice Ane Veldić donosi apokaliptične slike zagrebačkog odlagališta otpada Jakuševac, okupljališta brojnih galebova. Posljednji na filmskom programu prvog dana bio je dokumentarac „Buffet Željezara“, Liburniji već znanog autora Gorana Devića, u kojem bilježi kavanske razgovore tjedan dana prije konačnog zatvaranja jednog sisačkog lokala, a festivalsko druženje prve večeri na maloj Ljetnoj zaključeno je uz plesne zvukove “Slastičarne” riječkog DJ-a Edina Halitija.

Današnji, drugi dan Liburnia Film Festivala donosi filmske naslove nekih znanih i nagrađivanih autora, ali i one mladih snaga koji se bave temama politike te radničkih i ljudskih prava. Očekuje nas cjelovečernji filmski program u konkurenciji, podijeljen u dva dijela.

Prvi dio večeri s početkom u 20.30 sati započinje hrvatskom premijerom filma “Dom” Zdenka Jurilja, koji je nedavno dobio posebno priznanje 23. Sarajevo Film Festivala, a prati potresne i emotivne situacije usred deložacija hrvatskih obitelji iz njihovih domova. Slijedi tematski slična, ali ipak priča s pozitivnim ishodom, a to je dokumentarac Vedrane Pribačić “Tvornica je naša!” koji bilježi arhivske materijale i sjećanja radnika tvornice ITAS iz Ivanca o njihovom sprječavanju privatizacijske pljačke tvornice i uspostavljanju, za Hrvatsku jedinstvenog primjera, radničkog dioničarstva.

Drugi dio festivalske večeri od 22.45 sati rezerviran je za četiri dokumentarna “kratkiša”. Debitant Anton Mezulić u svom prvijencu, filmu “Uzdanica”, portretira mladog „nabrijanog“ političara, Jakov Labrović u “Blinku” donosi nam skrivene bolničke kadrove svog brata oboljelog od šizofrenije, i tako prikazuje do koje su ga mjere lijekovi i bolničke ustanove promijenile, a nagrađivani „Oni samo dolaze i odlaze“ Borisa Poljaka, svojevrsno je zaključenje trilogije uz „Splitski akvarel“ i „Autofocus“. Filmska večer završava uz „Simpl“ Silvestra Kolbasa koji nam prikazuje neke nove vizure Zagreba kroz rad grafitera.

Drugi dan festivala završit će se uz druženje na after partyju u festivalskom corneru Caffe baru Eugenian. Fotogaleriju s otvorenja festivala i tribine o kulturi pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , ,

Vrati se natrag »