FOTO: Polemička druga večer Liburnia Film Festivala predstavila filmove koji propituju društvene i političke odnose @ Opatija

Objavljeno 23.08.2017.

Liburnia Film Festival nastavlja se danas bogatim programom, a treća večer je u znaku ljubavnih priča i autorica. Kroz dan očekuju nas edukativne radionice i “Kava s autorom” a u 17 sati u Vili Antonio bit će prikazan film “Uklonimo govor mržnje” koji je režirao Damir Tomić, a u čijem su nastajanju sudjelovali učenici i učenice Gimnazije Eugena Kumičića Opatija. Kako je proteklo otvorenje festivala pogledajte u velikoj fotogaleriji na ovom linku

Opatija – Drugi dan 15. Liburnia Film Festivala donio je u prvom dijelu večeri politički intonirane filmove, koji se u međusobnom kontekstu mogu promatrati kao slojevit prikaz trenutačnog hrvatskog društva. S jedne strane tu je dokumentarac Vedrane Pribačić „Tvornica je naša!“, suvremena priča o radničkom samoorganiziranju koja bilježi arhivske materijale i sjećanja radnika tvornice ITAS iz Ivanca o njihovom sprječavanju privatizacijske pljačke tvornice i uspostavljanju, za Hrvatsku jedinstvenog primjera, radničkog dioničarstva. S druge strane, na svaku uspješnu borbu za dom, što tvornicama radnicima svakako jest, dolazi mnoštvo onih neuspješnih, kao što prikazuje film „Dom” Zdenka Jurilja, koji je nedavno dobio posebno priznanje 23. Sarajevo Film Festivala, a prati potresne i emotivne situacije usred deložacija hrvatskih obitelji iz njihovih domova. A iznad svih njih stoji „Uzdanica“ iz filma Antona Mezulića – član hadezeovske mladeži, spreman da zakorači na političku scenu, pa makar i kao nosač Tuđmanove biste u kampanji Andreja Plenkovića.

Večer su zaključila tri zanimljiva kratkometražna doksa. Jakov Labrović u “Blinku” donosi nam skrivene bolničke kadrove svog brata oboljelog od šizofrenije, i tako prikazuje do koje su ga mjere lijekovi i bolničke ustanove promijenile, a nagrađivani „Oni samo dolaze i odlaze“ Borisa Poljaka, svojevrsno je zaključenje trilogije uz „Splitski akvarel“ i „Autofocus“, u kojem autor promatra suživot mladih partijanera i domicilnog stanovništva na jednoj splitskoj plaži. Filmska večer završila je uz „Simpl“ Silvestra Kolbasa koji nam prikazuje neke nove vizure Zagreba kroz rad grafitera.

Liburnia Film Festival nastavlja se danas bogatim programom, a treća večer je u znaku ljubavnih priča i autorica. Večerašnji program započinje u 20:30 sati filmom “After Party” Viktora Zahtile, autobiografskom zabilješkom posljednjih dana u ljubavnom odnosu dvojice muškaraca. Slijedi “Svaka dobra priča je ljubavna priča” o ljubavnom trokutu koji je nadahnuo kazališnu predstavu, redatelja Matjaža Ivanišina i gosta festivala Rajka Grlića čiji “Ustav Republike Hrvatske” upravo konkurira za Europsku filmsku nagradu.

Drugi blok filmova, koji počinje u 22:45, otvorit će dokumentarac “Žene, žene, žene” Nikice Zdunić koji donosi intimne ispovijesti iz frizeraja. Svjetsku premijeru na festivalu imat će “Preko ruba” Vladimire Spindler, lirski dokumentarac koji prati prima balerinu Mirnu Sporiš i njen profesionalni rad. Film će najaviti i redateljica i glavna protagonistica. Večer se nastavlja s radovima mladih autorica. Gledamo “Kamo idemo” Lidije Špegar, priču o zagrebačkoj taksistici Ljiljani, te dokumentarac “Kika” Mirne Zgrabljić koji prikazuje jednu radnu večer mlade striptizete.

Kroz dan očekuju nas edukativne radionice i “Kava s autorom” a u 17 sati u Vili Antonio bit će prikazan film “Uklonimo govor mržnje” koji je režirao Damir Tomić, a u čijem su nastajanju sudjelovali učenici i učenice Gimnazije Eugena Kumičića Opatija. Film je nastao u sklopu radionice videoaktivizma i pozitivan je primjer toga kako mladi kreativnošću mogu odgovoriti na netoleranciju u društvu.

Kako je proteklo otvorenje festivala pogledajte u velikoj fotogaleriji na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , ,

Vrati se natrag »