FOTO: Održana školska priredba ”Po domaći lepo j` čut“ i predstavljanje rječnika “Domaća beseda Krasa” @ Brešca

Objavljeno 19.04.2017.

Foto Luigi Opatija, OŠ Brešca, Predstava za Dan škole 2017

Težnja i nastojanje za očuvanjem vlastitoga jezika, dijalekta i običaja rezultiralo je doprinosom u obliku vrijedne knjižice, sa željom da se domaća beseda nikad ne zatare.

Foto Luigi Opatija, OŠ Brešca, Predstava za Dan škole 2017

Brešca – Uoči obilježavanja Dana škole ‘Drage Gervaisa’ održana je školska priredba posvećena očuvanju našeg zavičaja te predstavljanje rječnika “Domaća beseda Krasa”.

Očuvanje starih beseda, plesova i pjesama bila je u fokusu školske priredbe ”Po domaći lepo j` čut“. Priredba je započela u plesnom ritmu, izvedbom „Čotiša“ učenika PO Rupa-Lipa, prilikom koje smo imali priliku vidjeti lijepe narodne nošnje na našim plesačicama. Uslijedilo je predstavljanje razlikovnog rječnika „Domaća beseda Krasa“. Učiteljice Sanja Sinčić Antolić, Susana Maljevac i Marija Špoljarić upoznale su nas s idejom i realizacijom ovog važnog projekta – prikupljanjem leksičke građe s područja pet sela: Brdca, Lipe, Pasjaka, Rupe i Šapjana.

Foto Luigi Opatija, OŠ Brešca, Predstava za Dan škole 2017

– Težnja i nastojanje za očuvanjem vlastitog jezika, dijalekta, običaja, oduvijek je imperativ i uvjet opstojnosti naroda, a i zalog za budućnost. Vrijedni pojedinci, učenici, entuzijasti svojim upornim radom nastoje sačuvati i oteti zaboravu bogatstvo i ljepotu čakavskih idioma. Naša škola oduvijek prepoznaje važnost njegovanja tradicije govora, običaja, pa slijedom toga, ovaj je projekt i rezultat toga nastojanja. Ovaj razlikovni rječnik težio je prikupiti čim više leksičke građe s područja pet sela: Brca, Lipe, Pasjaka, Rupe i Šapjana. Projekt je od samog početka vodila Susana Maljevac, dugogodišnja učiteljica u PO Rupa – Lipa. Marija Špoljarić, učiteljica, mnogo godina radila je u PO Pasjak. Sa sobom je donijela mali rječnik područja Brca, Pasjaka i Šapjana i razvila ga tijekom vremena. Sanja Sinčić Antolić, prof. engleskog i hrvatskog jezika u PO Rupa – Lipa, prevela je sav prikupljeni materijal na talijanski i engleski jezik. Slikovni rječnik predstavlja pokušaj bilježenja riječi uz crteže što su ih tijekom godina učenici škole maštovito izradili. U poglavlju Kako pišu na domaći naši školani objavljeni su radovi učenika što su godinama nastajali u područnim odjelima Pasjak i Rupa-Lipa, a koje su učiteljice marljivo spremale i čuvale. Ovo je naš doprinos očuvanju mjesnih govora, čakavštine mjesnoga kraja i naša želja da se domaća beseda nikad ne zatare, stoji u uvodu rječnika koji potpisuje prof. Sanja Sinčić Antolić.

Foto Luigi Opatija, OŠ Brešca, Predstava za Dan škole 2017

Govoru o razlikovnom rječniku, domaći ton pridodali su mali harmonikaši te recital „Na Kvarenere“, u izvedbi „Čakavčića“. Nono je pipu nastavio tražiti i kroz pjesmu „Pipa“ Velikoga zbora, ali i kroz igrokaz „Naš zavičaj, naš običaj“. ”Riječi iz rječnika“ upoznale su nas s ponekim riječima istoga značenja, a različitoga oblika u govorima Brdca, Lipe, Pasjaka, Rupe, Šapjana, ali i hrvatskoga, engleskoga i talijanskoga jezika. Igrokazom, koji je zaokružen pjesmom „Volim te“ u izvedbi Malog zbora, nastojalo se istaknuti važnost očuvanja naše tradicije, koja se nerijetko čuva i tiskanom riječju.
Ljubav prema našem kraju najizraženija je kada smo daleko od svog doma. Taj su nam osjećaj približili učenici recitacijom „Va tujine“ našeg književnika, Drage Gervaisa. Kada govorimo o našem kraju, prisjetimo se brojnih mjesta pod Učkun. O njihovoj ljepoti otpjevala nam je Nina Gregorović u pjesmi „Pod Učkun“, a njene su stihove pratili i plesni pokreti, na koje su se zatim nadovezali i primorski plesovi učenica PO Rupe-Lipe.

Foto Luigi Opatija, OŠ Brešca, Predstava za Dan škole 2017

– Na početku priredbe kazano je kako očuvanjem naše prošlosti, zapravo ulažemo u našu budućnost. I naša budućnost i naša sadašnjost ponešto je drugačija od naše prošlosti. Stoga u našoj školskoj priredbi nismo zanemarili ni moderne plesne pokrete naših mažoretkinja, koje su priredbu privele kraju! Naposljetku se svima prisutnima obratila ravnateljica škole, Dijana Pažin, autoricama rječnika čestitala je i uručila poklone. Zahvale i pokloni upućeni su i Miljenku Vidaku te Damiru Berti, koji su omogućili realizaciju i tiskanje ovog projekta. Vedran Kinkela, zamjenik načelnika općine Matulji, također je čestitao i pohvalio rad autorica rječnika te trud učenika koji su uprizorili priredbu „Po domaći lepo j` čut“ i tako sačuvali bogatstvo naše tradicije, poručili su iz škole.

Foto Luigi Opatija, OŠ Brešca, Predstava za Dan škole 2017

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

Vrati se natrag »