FOTO: Održana četvrta radionica ‘Piknik demokracije – Aktualno pod zvijezdama’ @ Opatija

Objavljeno 18.05.2017.

Nakon svakog izlaganja uslijedila je intenzivna diskusija, u kojoj su brojni posjetitelji podijelili svoja razmišljanja i iskustva. Forum žena SDP-a Opatija planira nastaviti s provođenjem projekta i na jesen, kada će se veći naglasak staviti na nejednak položaj žena u ekonomskoj sferi. Nekoliko fotografija s radionice pogledajte na ovom linku

Opatija – Ovog je ponedjeljka u Caffe baru Eugenian održana četvrta radionica Foruma žena SDP-a Opatije, a u sklopu projekta “Piknik demokracije – Aktualno pod zvijezdama”. Projekt se bavi pitanjima rodne i spolne neravnopravnosti u suvremenim društvima, dodirujući se brojih aktualnih društvenih, političkih i ekonomskih tema i sagledavajući ih kroz prizme egalitarnih teorija društvene pravednosti. Tako se u sklopu projekta do sada govorilo o kršenjima prava i veoma teškoj situaciji u kojoj se migranti nalaze, uz poseban naglasak na probleme s kojima se susreću žene koje napuštaju zemlje Bliskog istoka u potrazi za mirom i sigurnošću, ali i o različitim oblicima feminizma i njegovom odnosu prema temeljnim političkim ideologijama, kao i o pogrdnicima – riječima koje se koriste kako bi uvrijedile ili omalovažile neku osobu zbog njezinog spola, rase, narodnosti, religije i slično. Također je bilo riječi o seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu i u obrazovnim institucijama, kao i o odnosu religije prema autonomiji žena nad vlastitim tijelom. Niz zanimljivih tema nastavio se ovaj ponedjeljak, kad su usred ugodno popunjenog Eugeniana kraća izlaganja održale nove gošće projekta: Ida Mahmutefendić, Aneli Dragojević Mijatović i Romana Jerković.

Pravnica Ida Mahmutefendić, doktorandica na Filozofskom fakultetu u Rijeci i gradska vijećnica Grada Rijeke, započela je susret kraćim predavanjem naslovljenim “Pala sam po stepenicama, a on me pogurao: Nasilje u obitelji”, u kojem je naglasila kako, unatoč zakonskim pokušajima da se adekvatno odgovori na problem nasilja u obitelji, ono i dalje predstavlja nedovoljno obrađenu temu, pogotovo kada se uzme u obzir da svakog dana u Hrvatskoj policija intervenira oko 50 puta zbog nasilja u obitelji. Žrtve ovog nasilja uglavnom su žene (oko 80%), a državni aparat nedovoljno radi kako bi ih zaštitio, te ponekad ima upravo suprotno djelovanje, kažnjavajući žrtve većim kaznama od samih počinitelja. Izlaganje je završeno konkretnim primjedbama i prijedlozima nadopuna novog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Sljedeće je predavanje, pod naslovom “Žensko poduzetništvo: Dvostruka obmana održala” održala mr.sc. Aneli Dragojević Mijatović, također doktorandica na Filozofskom fakultetu u Rijeci i novinarka Novog lista. Istaknula je kako žensko poduzetništvo, promovirano kroz razne start-up programe, služi prvenstveno kao socijalna mjera, a ne kao mjera poticanje ekonomskog razvoja. Upravo zato žensko poduzetništvo najviše raste u najsiromašnijim zemljama poput Afrike, te u razvijenim zemljama u kojima država nije previše socijalno osjetljiva prema ženama (npr. SAD i Australija, gdje nema plaćenog porodiljnog dopusta). Ustvrdila je kako je žensko poduzetništvo u većini slučajeva odraz nebrige države prema zaštiti žena, te oblik prekarnog rada u kojem nisu zajamčena nikakva socijalna i radnička prava.

Ciklus predavanja prije ljetne stanke završila članica Predsjedništva SDP-a prof. dr.sc. Romana Jerković, profesorica sa Medicinskog fakulteta u Rijeci. U inspirativnom izlaganju “Žene koje trče s vukovima: Žene u visokoj politici” istaknula je kako su žene itekako sposobne za najodgovorije političke i javne funkcije, te stala u obranu ženskih kvota kao dobrog sredstva za ostvarenje konačnog cilja, pune spolne i rodne ravnopravnosti među građanima. Preporučila je okupljenima knjigu (istog imena kao i njeno predavanje) američke spisateljice Clarisse Pinkola Estes koja bavi se ženskom psihologijom i odnosom prema ženama (ali i među ženama) u visokoj politici, te hrabrim i pamtljivim nastupom pozvala sve koji sudjeluju (ili će nakon nadolazećih izbora sudjelovati) u obnašanju lokalne vlasti da, unutar svoje ingerencije, još upornije i predanije rade na postizanju pune rodne i spolne ravnopravnosti.

Nakon svakog izlaganja uslijedila je intenzivna diskusija, u kojoj su brojni posjetitelji podijelili svoja razmišljanja i iskustva. Forum žena SDP-a Opatija planira nastaviti s provođenjem projekta i na jesen, kada će se veći naglasak staviti na nejednak položaj žena u ekonomskoj sferi. Nekoliko fotografija s radionice pogledajte na ovom linku

Ivan Cerovac / PodUčkun.net

Vrati se natrag »