FOTO: Masivni zid ogorčio stanare – Zbog pristupne ceste za dječji vrtić osjećamo se kao da smo u zatvoru @ Opatija

Objavljeno 10.08.2017.

Stanari zgrada ispod gradilišta dječjeg vrtića dosad su pod svojim prozorima imali šumsko okruženje, no zbog izgradnje pristupne ceste šuma je posječena, a niknuo je betonski zid visine pet metara i dužine oko pedeset metara… Nekoliko fotografija koje smo snimili pogledajte na ovom linku...

Pogled iz sobe na potporni zid

Opatija – Lokacija novog dječjeg vrtića na Punta kolovi nije ogorčila samo roditelje koji će puno više vremena morati potrošiti na ”razvažanje” djece do ”ustanove na kraju grada”, već je priuštila i neugodna iskustva vlasnicima nekretnina na području ispod vrtića, koje je dosad bilo oaza mira i zelenila. No, njihov problem nije vrtić, već pristupna cesta do objekta zbog koje je iskrčena ta mirna, zelena oaza, a na njenom je mjestu podignut ”kineski zid” – potporna struktura koja se penje do pet metara u visinu i pedesetak metara u dužinu, točno ispred prozora stanovnika nekoliko stambenih zgrada.

Među njima je i Mirko Galić, bivši ravnatelj HRT-a i veleposlanik Republike Hrvatske u Parizu, koji je stan kupio prije petnaestak godina sa suprugom koja se, kako kaže, zaljubila u taj prostor. Od ljubavi Galićevih prema Opatiji ”profitirao” je i Grad Opatija, jer u njegovu mandatu HRT je sve važnije manifestacije planirao upravo u ovom gradu. Danas, ističe Galić, od gradonačelnika i gradske uprave ne može dobiti niti odgovor na pitanje zbog čega se morala graditi nova cesta, s masivnim potpornim zidovima koji su devastirali prostor i zelenilo koje je moglo dobro služiti i djeci, kada je postojala druga, paralelna cesta do lokacije vrtića.

Zid iznad okućnice

– Ne smetaju nas toliko radovi, kad su u pitanju djeca žrtvovat ćemo jedno ljeto da se taj objekt izgradi, iako mislim da su ga mogli i bolje planirati da se ne mora raditi u ljetnim mjesecima, ipak buka i prašina smetaju ljudima. Osim toga, gradonačelnik Dujmić mogao nam je poslati barem obavijest, pismo ili ispriku u kojoj objašnjava zbog čega se radi usred ljeta i informirati nas da će se kopati iznad naših prozora. Sretni smo da će Opatija dobiti novi dječji vrtić, da će djeca imati kvalitetne uvjete, ali velik problem je ovaj zid za koji nitko nije govorio da će biti izgrađen. Mi smo ovdje došli 2001. godine, teren je kupljen od Grada Opatije i tada nije bilo ništa predviđeno za gradnju u okolini – a sad smo dobili zid ispred prozora, porušena je šuma za čiju će obnovu trebati desetljeća i prekinuta je prirodna komunikacija ovog prostora prema Učki, kaže Galić, ističući da on i njegovi susjedi ne mogu prihvatiti da nije postojalo bolje rješenje za prilaz vrtiću. S njime se slaže i Smiljana Lorencin, susjeda koja se u istu zgradu sa suprugom doselila s Nove ceste, jer je tražila – mir i tišinu.

– Moj pokojni suprug bio je arhitekt, redovito smo pratili sve planove oko izgradnje vrtića, ali ovakvo nešto nikad nije bilo spomenuto. Bili smo na predstavljanju u projekta,tada je sve bilo „rose i fiori“, a sada dobijemo nešto ovakvo. Išla sam kod familije u Zadar, vratila se kući nakon nekog vremena, a kad sam podignula roletne, jedino što sam vidjela bio je ogromni zid kojeg prije nije bilo. Ne mogu se takve stvari graditi bez da se konzultiraju stanari, ističe Lorencin, dodavši da se u vlastitom stanu osjeća kao u zatvoru, zarobljena zidom.

Izgradnjom zida i krčenjem šumskog okruženja drastično je smanjena i vrijednost nekretnina na ovom području, pa tako stanari ističu slučaj jednog stana čiji su vlasnici prije četiri godine odbili ponudu za kupnju u visini od 400 tisuća eura, a danas ga ne mogu prodati za 250 tisuća.

– Doslovce smo stavljeni pred zid, ne preostaje nam ništa drugo nego biti ogorčeni, ali ćemo i zatražiti pravnu pomoć. Mislim da ćemo se organizirati i s ovime ići do kraja, jer nas najviše smeta način na koji je sve to napravljeno, zaključuje Galić.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , , , ,

Vrati se natrag »