FOTO: Crteži vatre Damira Stojnića – U Galerijici otvorena izložba Ignisogrami @ Matulji

Objavljeno 01.09.2017.

Zadivljujući vatreni oblici dvostruka su umjetnička djela – prvi put oživljena kao žeravica u kojoj su formirani oblici simboličkog značenja, a drugi put kao fotografije tih žarućih simbola, odnosno „crteža vatre“ kako bi glasio prevedeni naziv izložbe. Izložbu možete pogledati do 4. rujna, a fotogaleriju s otvorenja možete pogledati u nastavku teksta.

Matulji – Izložbeni program Galerijice Općine Matulji nastavljen je nedavno svečanim otvorenjem izložbe Ignisogrami autora Damira Stojnića.
Zadivljujući vatreni oblici dvostruka su umjetnička djela – prvi put oživljena kao žeravica u kojoj su formirani oblici simboličkog značenja, a drugi put kao fotografije tih žarućih simbola, odnosno „crteža vatre“ kako bi glasio prevedeni naziv izložbe.

– U kružnom obrisu ognjišta na otvorenom, nakon što vatra dogori do žeravice, uvijek ostane slika sunca. Ali onako kako se vidi iz svemira, a ne sa zemlje. Uskoro sam počeo proces izgaranja zatvarati u druge oblike. Najprije jednostavne; simbol srca, leptira, zvijezde , svastike, stiliziranih krila ptica… Crteži-ognjišta počeli su se iz sunca razvijati u konstelacije, medijem koji je središnja konzekvenca u procesi(ja)ma vatre, između go(vo)renja i izgo(vo)renosti; žeravica, koja, vidljiva samo u potpunu mraku, svojom granulacijom podsjeća na noćno nebo gusto “perforirano” zvijezdama, napisao je autor u katalogu.

Izložbu možete pogledati do 4. rujna, a fotogaleriju s otvorenja možete pogledati u nastavku teksta.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , , , ,

Vrati se natrag »