FOTO: Bijela jedra na plavim valovima – Održana Smotra i regata tradicijskih barki @ Mošćenička Draga

Objavljeno 16.07.2017.

Uz regatu, jučerašnji je program sadržavao i eko-sajam, ali i ribarsku feštu s vatrometom u večernjim satima. Ovogodišnja manifestacija započela je u petak porinućem obnovljenog kvarnerskog guca iz 1912. godine. Veliku fotogaleriju koju smo snimili u Dragi pogledajte na ovom linku

Mošćenička Draga – Pregršt događanja posvećenih moru i pomorskoj baštini ovog kraja obilježilo je ovaj vikend u Mošćeničkoj Dragi, tijekom kojeg se održala tradicionalna, deveta po redu, Smotra i regata tradicijskih barki na jedra.

Počelo je svečano u petak, porinućem obnovljenog kvarnerskog guca iz 1912. godine, za čiju su restauraciju zaslužni draški brodograditelj Loris Rubinić i njegov sin Josip, koji su je nazvali Moćeninka, jer je “drugi put rojena va Mošćenicah na 174 metra nadmorske visine”.

Svečanosti nisu završile ovim činom, već je u petak Ekomuzeju Mošćenička Draga – Interpretacijskom centru Kuća od mora dodijeljena oznaka člana Asocijacije pomorskih muzeja Mediterana, a Robert Mohović uime organizacijskog odbora manifestacije kazao je kako je Smotra dio europskog projekta Mala barka 2, s ciljem turističke valorizacije pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Sjevernog Jadrana.

Manifestacija je nastavljena jučer atraktivnom regatom na kojoj je nastupili tridesetak tradicijskih drvenih barki, kao što su guc, pasara, gajeta, leut ili batana, a bijela jedra razvijena u plavetnilu draškog akvatorija privukla su brojne ljubitelje tradicijske brodogradnje koji su uživali u borbi “čovjeka i prirode”. Jučerašnji program zaključen je ribarskom feštom uz vatromet, a fotogaleriju pogledajte na ovom linku.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , , ,

Vrati se natrag »