Festival Kvarner premijerno u Hrvatskoj predstavlja vrhunske glazbenike i jedinstveni glazbeni program @ Opatija

Objavljeno 08.09.2017.

…ilustracija…

Osmo izdanje Festivala Kvarner u novoj dvorani centra Gervais započeti će 22. rujna nezaboravnim glazbenim putovanjem Quadriga Consorta uz tradicionalnu ranu glazbu Engleske, Škotske i Irske. Nastavlja ga 21. listopada Janoška Ensemble, izvodeći programe koji prikazuju instrumentalnu ekspertizu i improviziranu umjetnost na tri kontinenta i oduševljava publiku širom svijeta u najprestižnijim koncertnim dvoranama.

Opatija – Novo izdanje Festivala Kvarner s dvije atraktivne večeri ispunjene jedinstvenim glazbenim programom u izvedbi vrhunskih glazbenika koji će se premijerno predstaviti u Hrvatskoj, održat će se krajem rujna i listopada.

Kako su istaknuli u najavi, Festival Kvarner svake sezone nastoji u Hrvatsku dovesti atraktivne premijere, jedinstveni glazbeni program i vrhunske glazbenike, koji su motiv dolaska stranih gostiju u Opatiju. Mnoge su zvijezde – Nigel Kennedy, Jordi Savall, brojni solisti Bečke i Berlinske filharmonije, te razna glazbena djela i opere svoju hrvatsku premijeru imale upravo u sklopu Festivala Kvarner, između ostalog i zahvaljujući tri realizirana EU projekta, sufinancirana direktno od Europske komisije sa maksimalnim grantom, a što potvrđuje europsku dimenziju projekta.

– Naša vizija je pridonjeti tome da Opatija ponovo bude centar novog kreativnog stvaranja svjetske glazbene elite, kao što je to bila i prije sto godina kad su njome bili inspirirani Gustav Mahler, Giacomo Puccini, Leoš Janáček, Franz Lehar i brojni drugi, stoji u izjavi umjetničkog direktora Michaela Fendre.

Osmo izdanje Festivala Kvarner u novoj dvorani centra Gervais započeti će 22. rujna nezaboravnim glazbenim putovanjem Quadriga Consorta uz tradicionalnu ranu glazbu Engleske, Škotske i Irske. Nastavlja ga 21. listopada Janoška Ensemble, izvodeći programe koji prikazuju instrumentalnu ekspertizu i improviziranu umjetnost na tri kontinenta i oduševljava publiku širom svijeta u najprestižnijim koncertnim dvoranama.

Program pod nazivom „Our most loved songs“ uz Quadriga Consort održat će se 22. rujna s početkom u 20.30 sati u velikoj dvorani Centra Gervais. Kada su Nikolaus Newerkla, Angelika Huemer, Karin Silldorff i Peter Trefflinger osnovali Quadriga Consort 2001. godine, nisu mogli ni zamisliti put kojim će ansambl krenuti u godinama koje slijede. Ova četiri člana osnovala su ansambl sa ciljem obnavljanja rane komorne glazbe za snimanje. Njihov prvi CD „Ground” (Label Harp) izdan je već 2003. godine, a među ostalima valja istaknuti glazbu izvrsnih kompozitora Ortiz-a, Falconieri-a i Uccellini-a.

Ubrzo je međutim došla ideja da prošire svoj repertoar pisanjem vlastitih aranžmana engleskih narodnih pjesama za određenu skupinu instrumenata. Ansamblu se pridružuje Elisabeth Kaplan, pjevačica iz Južne Afrike, kao i Laurenz Schiffermüller za udaraljke i Dominika Teufel i Elisabeth Kurz za gamba dijelove. U međuvremenu, ansambl rane glazbe, Quadriga Consort, nastupao je i oduševljavao publiku širom svijeta. 2009. godine Quadriga Consort objavio je live snimku koncerta u Freistadt-u (Austrija), prvo na DVD-u, a zatim i na CD-u (Gramola) pod naslovom „Songs from the British Isles”. Sljedeći CD, „Ships Ahoy! Songs of Wind, Water and Tide”, objavila je francuska Alpha, 2011. godine.

Mjesec dana kasnije, program će se nastaviti koncertom „Janoska Style“ uz gostovanje slavnog Janoska Ensemble 21. listopada u 20.30 sati, na istom mjestu. Kada su 2013. godine osnovali Janoska ansambl, braća Ondrej, Roman i František Janoska, te njihov šogor, Julius Darvas, stvorili su viziju suvremenih interpretacija djela, koja su istodobno virtuozna i duboko osobna. Ujedinjeni svojim obiteljskim vezama i zajedničkim korijenima u klasičnoj glazbi, aranžirali su niz popularnih klasika, vlastitih skladbi, kao i jedinstvene aranžmane jazza, pop i svjetske glazbe. Ansambl koji je svoj album prvijenac Janoska Style (Deutsche Grammophon) predstavio u svibnju 2016. godine u Wiener Konzerthaus-u, sada izvodi programe koji prikazuju instrumentalnu ekspertizu i improviziranu umjetnost na tri kontinenta.

Ulaznice po cijeni od 150 kuna u prodaji su na svim prodajnim mjestima Evenima, u uredu Festivala Kvarner i u uredu Festivala Opatija.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , ,

Vrati se natrag »