FEN 2013. u brojkama @ Opatija

fen_najava_2013 (5)

Devet predstava za odrasle pogledalo je 930 gledatelja, dvije predstave za mlade 100 srednjoškolaca i 6 predstava za djecu 440 djece predškolske i osnovnoškolske dobi.

Opatija – Dojmovi nakon završenog drugog Festivala neovisnih kazališta i kazališnih družina u Republici Hrvatskoj – FEN 2013., sabrani u brojke, pokazuju znatan napredak u odnosu na hvaljeno prošlogodišnje izdanje.

Prema izračunu Festivala Opatija, organizatora manifestacije, na ovogodišnjem FEN-u sudjelovalo je 16 kazališta iz 6 gradova Zagreba, Splita, Rijeke, Pule, Koprivnice i Mošćeničke Drage. Akreditirano je bilo ukupno 93 kazališna djelatnika (glumaca i tehničara), koji su kroz 17 predstava ili gotovo 20 sati kazališta privukli 1470 gledatelja. Devet predstava za odrasle pogledalo je 930 gledatelja, dvije predstave za mlade 100 srednjoškolaca i 6 predstava za djecu 440 djece predškolske i osnovnoškolske dobi. Na 4 kazališne radionice sudjelovalo je 67 polaznika: cirkuskim vještinama pokušalo je ovladati 10 učenika ugostiteljske i 5 učenika osnovne škole, o multimedijalnom pristupu kazalištu raspravljalo je 10 gimnazijalaca, glumačku radionicu pohađalo je 18 osnovnoškolaca dok se 24 pedagoga učilo izradi i animaciji različitih tipova kazališnih lutki.

Po prvi puta na FEN-u je organizirana i izložba lutaka ”Od cvijeta do tikve, od tikve do lutke” koju ju je u 6 dana pogledalo gotovo 500 ljudi, a održana je i prezentacija knjiga kazališnih kritika Kim Cuculić ”Peti red, parter” i knjiga ”Slamka spasa” i ”Tranzicija hrvatskog kazališta” dr. sc. Vitomire Lončar.

Učinci FEN-a osim ovih brojčanih pokazatelja, mogu se promatrati i kroz njegovu prisutnost na svakom koraku i u svakom trenutku tijekom 6 dana trajanja festivala: nosile su se FEN torbe i FEN narukvice, čitale su se poruke s FEN bedževa, uživalo se u FEN pralinama i pilo se iz FEN čaša, listao se FENov bilten. Sa zidova su se ”rozili” veliki plakati s najavama predstava, a s ograda su svjetlile FENomenalne rečenice. Naravno, FEN i njegovi sadržaji bili su i teme mnogih razgovora. Osim u samoj Opatiji, o FENu se kroz brojne medijske napise, TV i radio intervjue, TV priloge u mozaičnim i emisijama o kulturi moglo čitati, slušati i gledati širom zemlje. Opširan prilog s otvorenja festivala pušten je i u ”Vijestima iz kulture” HRT-a, najznačanijoj informativnoj emisiji o kulturnim zbivanjima na nacionalnoj razini.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!