Država već godinama ne može zatvoriti ilegalni kamenolom koji prijeti zdravlju i sigurnosti građana @ Kastav

Objavljeno 19.08.2017.

Mještani su ogorčeni sporošću sustava koji ih je ostavio na nemilost kamenolomu u Donjim Turkima gdje se svakodnevno ilegalno drobi i iskopava kamen. Zbog vibracija stradaju nekretnine, a zbog prašine i buke ljudsko zdravlje, pa su zabilježeni sve brojniji slučajevi karcinoma na ovom području.

Kastav – Ilegalni kamenolom u Kastvu – smješten u Donjim Turkima – godinama bukom, prašinom, ali i smanjenjem kvalitete života i zdravlja „terorizira“ mještane kastavskih naselja Brnčići, Žegoti te Gornji i Donji Turki, a nakon niza prijava nadležnim institucijama, uključujući i USKOK, ugroženi Kastavci odlučili su se organizirati i peticijom zatražiti hitno zaustavljanje rada kamenoloma.

– Problem još od 2011. godine traje, a od nadležnih i odgovornih nikakve reakcije! Usprkos mnogobrojinim zahtjevima prema gradu Kastvu, državnim institucijama Republike Hrvatske te USKOK-u da se zaustavi ilegalno djelovanje kamenoloma u na području grada Kastva do dana današnjeg nije zaustavljeno nezakonito drobljenje kamena, na lokaciji koja je urbanističkim planom predviđena kao zeleni pojas. Posljedice po zdravlje stanovnika grada Kastva, naročito u naseljima i Gornji Turki, Donji Turki i Žegoti su u bitnome pogoršana, od nesnosne buke do prašine koja ugrožava zdravlje. Broj karcinoma na području istočnog dijela grada se višestruko povećao. Nažalost dvije osobe su preminule od karcinoma pluća, za koje nitko neće odgovarati, kazao je Domagoj Taropolu koji je i prijavio kamenolom nadležnim institucijama.

Kako je istaknuo, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u ožujku ove godine zabranilo je rad kamenoloma, no i dalje ne prestaje ilegalno drobljenje i komercijalna eksplatacija vrijednog materijala. Građani su stoga odlučili angažirati odvjetničko društvo kako bi se pravnim putem borili protiv „nensnosnih susjeda“, a osim potpisivanja peticije, mještani za sudski postupak dostavljaju i potpisane izjave u kojima se navodi da će sudjelovati u inspekcijskim i sudskim postupcima te posvjedočiti kako im kamenolom drastično smanjuje kvalitetu života. Između ostalog, stanovnici ovih naselja ne mogu otvarati prozore zbog prašine koja se „lijepi“ na sve površine, svakodnevna buka zagorčava im dane, a vibracije su uzrokovale i ozbiljna oštećenja na kućama. Osim toga, kamenolom koji je smješten u zelenom pojasu narušio je i vizuru grada, porušio stoljetne suhozide i uništio krajobraz.

U rješavanje problema uključio se i Grad Kastav, a zamjenik gradonačelnika Dalibor Ćiković za Novi list je izjavio kako je Grad poslao ukupno 42 prijave nadležnim institucijama, za svaki od tri ilegalna kamenoloma koji djeluju u Kastvu. Međutim, mještani ističu kako očekuju brzo i trajno rješenje, ali i uključenje svih državnih institucija koje već godinama ne uspijevaju zatvoriti ilegalni kamenolom što izravno prijeti zdravlju i sigurnosti građana.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , , ,

Vrati se natrag »