Delegacija ruskog Grada Irkutsk posjetila Grad Kastav

Objavljeno 14.05.2013.

irkutsk_kastav

Tijekom svog boravka u Primorsko-goranskoj županiji, delegacija Grada Irkutska posjetila je i Grad Kastav gdje su ih domaćini poveli u obilazak te pokazali bogatu tradiciju i ljepotu Grada Kastva.

Kastav – Delegacija Grada Irkutska boravi u posjetu Primorsko–goranskoj županiji do srijede 15.05. Tom prilikom su obnašatelj dužnosti Župana prof.dr.sc. Vidoje Vujić i Viktor Ivanović Kondrashov, gradonačelnik ruskog grada Irkutska, potpisali Sporazum o uspostavi prijateljskih odnosa između Primorsko-Goranske županije i Grada Irkutska. Sporazum je potpisan s ciljem razvijanja prijateljskih odnosa, promocije trgovine i gospodarske suradnje. Želja je potpisnika da pridonesu jačanju prijateljstva i međusobnog razumijevanja između građana grada Irkutska i Primorsko-goranske županije. U tom smislu, radit će se na promoviranju suradnje u području obrazovanja, kulture i umjetnosti, sporta, medicine, turizma, stambeno-komunalnog upravljanja te će se nastojati stvoriti uvjeti za razvoj trgovine i ekonomskih odnosa. Gradonačelnik Irkutska posebno je izrazio interes za suradnju na području obrazovanja, odnosno za razmjenu studenata te suradnju u području turizma i brodogradnje.

Tijekom svog boravka u Primorsko-goranskoj županiji, delegacija Grada Irkutska posjetila je i Grad Kastav gdje su ih domaćini poveli u obilazak te pokazali bogatu tradiciju i ljepotu Grada Kastva.

U ovih nekoliko dana također su obišli i Izložbeni postav “Lovstvo, šumarstvo, ribolov” u Brodu na Kupi, Zračnu luku Rijeka te Jadran galenski laboratorij, Znanstveno-tehnologijski park i Sveučilište u Rijeci gdje ih je primio rektor Pero Lučin sa suradnicima. Također planiran je obilazak Industrijske zone Bakar te vožnja brodom po riječkom akvatoriju.

Irkutsk je glavni grad Istočnog Sibira, smješten na raskršću trgovačkih putova koji povezuju zapad i istok Rusije i Rusiju s Kinom i Mongolijom, u blizini Bajkalskog jezera i rijeka Angara i Irkut. Ima oko 600 tisuća stanovnika. Blizu grada se nalazi i izuzetno značajna zračna luka, najveća u Istočnom Sibiru koja povezuje zračne luke Jugoistočne Azije i Dalekog Istoka s europskim dijelom Rusije i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Tu se nalaze sjedišta Istočno-Sibirske željeznice, Istočno-Sibirske transportne tvrtke za unutarnju plovidbu, koja prevozi terete i putnike preko Bajkalskog jezera, rijeke Angara i Bratsk i Ust-Ilimsk bazena. Uz to, Irkutsk je i najveće energetsko središte Rusije s brojnim elektranama, toplanama i energetskom prijenosnom mrežom.

Na području Irkutska djeluje 60-tak velikih i srednje velikih industrijskih poduzeća koja rade u sektoru rudarstva, proizvodnje i distribucije električne energije, plina, prerađivačke industrije. Većina industrijske proizvodnje otpada na proizvodnju elektroničke i električne opreme, zamjenske opreme, vozila, metalurške i rudarske opreme. Više od polovine proizvodne se izvozi u razne zemlje svijeta. Značajna je i proizvodnja ulja, brašna od soje, stočne hrane.

Irkutsk je također najveći zdravstveni centar Sibira i Dalekog Istoka, grad kulture i, zahvaljujući Bajkalskom jezeru, grad turizma.

Ivan Mellor / Liburnija.net

Oznake: , , , , , , , ,

Vrati se natrag »