Crtica iz povijesti: Izgradnja Giuseppine @ Učka

Objavljeno 02.10.2011.

ucka_giusepina…saznajte kada je izgrađena cesta koja je spojila Pazin s Kastvom…

…više zanimljivih podataka o Učki i Ćićariji, potražite u knjizi ”Bitne i spomena vrijedne činjenice o Učki”…

Poklon – Vozeći se po cesti od Veprinca, preko Poklona, do Vranje ili Boljuna vjerojatno ste se zapitali kada je izgrađena cesta. Evo malo pomoći – bilo je to prije socijalističkih radnih akcija i udarnika, prije izgradnje slavnog opatijskog šetališta lungomare, pa čak i prije nego što se sama Opatija pojavila na svjetskoj (turističkoj) karti.

Utrka Abbazia - Monte Maggiore preko Giuseppine

Utrka Abbazia - Monte Maggiore preko Giuseppine

Davne 1740. godine započela je izgradnja ceste preko Učke. Cesta je dovršena 1785. godine za vrijeme vladavine cara Josipa II te je nazvana njemu u čast – ”Giuseppina”. Bila je to cesta što i danas vijuga od Pazina preko Vranje na Poklon i dalje za Veprinac do Kastva. U ono vrijeme velika i lijepa cesta imala je prvorazredni značaj – gospodarski i strateški. Spajala je dva najjača centra austrijskog dijela Istre, jer u ono vrijeme Pazin je bio sjedište grofovije i jaka utvrda prema mletačkoj Istri, a Kastav je s druge strane Učke bio uz Senj najjača utvrda u primorju. U izgradnju ceste utrošeno je 180 tisuća forinti, ali je dijelom izgrađena besplatnim radom.

U spomen i slavu caru Josipu II na cesti ”Giuseppina“, u selu Vela Učka, izgrađeno je odmorište i pojilište odnosno fontana koja i danas nosi njegovo ime – ”Voda Josipa II”.

Više zanimljivih činjenica o Učki i Ćićariji, možete pročitati u knjizi ”Bitne i spomena vrijedne činjenice o Učki” koju je moguće kupiti po cijeni od 90 kuna na sljedećim prodajnim mjestima: Javna ustanova ”Park prirode Učka’’, suvenirnice u Parku prirode Učka (Vojak, Poklon), TZ Lovrana, TZ Opatije, VBZ knjižara na Korzu, Rijeka i u antikvarijatu ”Mali neboder”, Rijeka.

Liburnija.net: Fotka za povijest - 1928. godina @ Učka

Liburnija.net: Fotka za povijest - 1928. godina @ Učka

Ivan Mellor / Liburnija.net

Oznake: , , , , , , , , , , , ,

Vrati se natrag »