Crtica iz povijesti: Čitaoničko društvo “Zora” @ Opatija

Objavljeno 23.08.2011.

zora-sm…među uvaženim članovima, bili su Viktor Car Emin, Rikard Katalinić Jeretov, Eugen Kumičić, Milan Marjanović, Antun Gustav Matoš, Vladimir Nazor…

…knjižnična djelatnost na području Opatije datira od druge polovice 19. stoljeća kada se osnivaju hrvatske i talijanske čitaonice…

Opatija – Prije 122 godine, točnije, 18. kolovoza 1889. otvorena je zgrada, u kojoj je s radom počela preteča opatijske knjižnice, odnosno Čitaoničko društvo “Zora”.

Prije osnivanja same ‘Zore’, knjižnična djelatnost na području Opatije datira od druge polovice 19. stoljeća kada se osnivaju hrvatske i talijanske čitaonice. U Voloskom je 1872. godine osnovano društvo ”Concordia“, poslije preimenovano u Hrvatsku čitaonicu ”Bratimstvo“. Nedugo zatim, 1875. godine, u Voloskom se osniva i talijanska čitaonica ”Casino di Leterattura“.

U Iki se, godine 1885. godine, osniva Čitaonica, a razvoj čitaoničke djelatnosti u Opatiji započinje 1888. godine utemeljenjem Društva ”Zora“. Točnije, 24. prosinca 1888. prema uzancama ondašnjeg administrativnog ustroja, nadležna instanca u Trstu, odobrila je postojanje društva ‘Zora’.

Osnivačka skupština Čitaoničkog društva “Zora”, održana je 28. siječnja 1889. kada je upućen poziv budućim članovima za održavanje iste. Nekoliko dana kasnije, 3. veljače 1889. održana je osnivačka skupština na kojoj je izbran predsjednik, tajnik i blagajnik.

Za prvog predsjednika izabran je književnik, riječki kanonik Ivan Fiamin, dopredsjednik je postao Benedikt Fiamin, dok je funkciju blagajnika preuzeo Ivan Tomašić.

Povijest ‘piše’ da je prvi član čitaonice bio Emanuel Vranicani Severinski, koji je rad “Zore” pomogao s iznosom od 100 forinti.

Liburnija.net: Viktor Car Emin, Eugen Kumičić, Rikard Katalinić Jeretov, Vladimir Nazor

Liburnija.net: Viktor Car Emin, Eugen Kumičić, Rikard Katalinić Jeretov, Vladimir Nazor

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

Oznake: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vrati se natrag »