Berba Porina: Atraktivnim diskografskim statuama nagrađeni Elvis Stanić, Vedran Ružić i Antonela Doko @ Opatija, Matulji, Kastav

Objavljeno 18.03.2017.

ARHIVA: Elvis Stanić i Oliver Dragojević na Ljetnoj pozornici

ARHIVA: Elvis Stanić i Oliver Dragojević na Ljetnoj pozornici

Na jučerašnjoj dodjeli nagrade Porin u Splitu, dobro su prošli i glazbenici s liburnijskog područja…

Opatija, Matulji, Kastav – Pet diskografskih nagrada Porin ”putuje” na liburnijsko područje, od čega će najveći broj njih, čak tri, donijeti Elvis Stanić. Poznati opatijski jazzer sudjelovao je kao producent na izradi najnagrađivanijeg albuma ovogodišnjeg Porina, zajedničke ploče Olivera Dragojevića i Zlatana Stipišića Gibonnija ”Familija”. Osim što je ”Familija” nagrađena kao najbolji album pop glazbe, pjesma ”Gdje to piše?” u Oliverovoj izvedbi Staniću je donijela nagradu za najbolju produkciju i najbolji aranžman.

VEDRAN RUŽIĆ

VEDRAN RUŽIĆ

Vedran Ružić, matuljski kontrabasist i likovni umjetnik nagrađen je za svoj novi album nazvan ”Spiritual Market”, koji je proglašen najboljim albumom u kategoriji jazz glazbe, dok je treći dobitnik s liburnijskog područja mlada kastavska pjevačica Antonela Doko, nagrađena za najbolju novu izvođačicu.
Inače, ”Familija” je osvojila ukupno šest Porina i time postala najuspješniji ovogodišnji album. Osim što su ga dobili u jednoj od najatraktivnijih kategorija, onoj za album godine, Oliver i Gibonni prema glasovima struke imali su najbolju vokalnu suradnju za skladbu ”Sreća” dok je Oliver Dragojević kipić dobio za najbolju mušku vokalnu izvedbu i interpretaciju skladbe ”Gdje to piše?”.

Iza splitskih glazbenika, prema broju dobivenih nagrada, slijedi Matija Dedić s tri Porina, koja su mu dodijeljena u predprijenosu, uoči završne dodjele. Porin je dobio za Najbolji koncertni album “Matija svira Arsena – Live in ZKM”, pjesma s tog albuma Ni ti ni ja dobila je za instrumentalnu izvedbu, a Dedić i Šimun Matišić statuu su dobili u kategoriji Najbolja izvedba jazz glazbe i skladbu Fortune smiles.

Antonela Doko

Antonela Doko

Grupa Detour u velikom finalu dobitnik je Porina u kategoriji Pjesma godine, za skladbu Zaljubila sam se. U konačnici imaju dvije statue jer su nagradu dobili i za Najbolju izvedbu grupe s vokalom. Isto toliko ima Zagrebačka filharmonija i dirigent Pavle Dešpalj koji su na završnoj svečanosti dobili Porina za Najbolju izvedbu klasične glazbe i skladbu Sunčana polja, a dobitnici su i u kategoriji najboljeg albuma klasične glazbe. Što se tiče ženske vokalne izvedbe nagradu je dobila Josipa Lisac, Tereza Kesovija ima najbolji album zabavne glazbe “Oči duše”, a Let 3 Porin su dobili za album rock glazbe “Angela Merkel sere”.

Singrlice i njihov album “Ajde cure u…” dobitnik je Porina za Najbolji album etno glazbe dok je Najbolji album tamburaške glazbe “Siniša Leopold – Gold collection” u izvedbi Siniše Leopolda i Tamburaškog orkestra HRT-a.

Na finalnoj svečanosti Porina dodijeljeni su i oni za životna djela. Porin za životna djela daje se onim umjetnicima koji su svojim znanjem i radom zadužili hrvatsku glazbu. Ovogodišnji dobitnici bili su skladatelj, producent i kantautor Zrinko Tutić, dirigent, kompozitor i akademik Zoran Juranić te jedna od naših najstarijih klapa, klapa Lučica.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , , ,

Vrati se natrag »